https://www.facebook.com/groups/1277691986095767


Ce groupe est constitué pour realiser un projet d'Erasmus qui permet aux enseignants d'utiliser plus des activites artistiques et de sensibiliser leurs eleves et leur donner l’occasion d'être plus sensibles à l'art.

This group is formed to carry out an Erasmus project that allows teachers to use more artistic activities and to sensitize their students and give them the opportunity to be more sensitive to art. 


https://online.fliphtml5.com/mmkpy/afls/#p=1

Вишејезични речник појмова из уметности 

Примери добре праксе одржаних часова у све четири партнерске школе

ERASMUS + PROJEKAT ARTECOLE


Naša škola je u periodu od 1. do 5. maja 2023. godine bila domaćin mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta. Školu, grad i Republiku Srbiju posetile su kolege iz Turske, Italije i Rumunije. 

Naziv aktivnosti je "Od stvarnog ka digitalnom". Predstavnici partnerskih škola su predstavili radove svojih đaka na ovu temu i učestvovali u časovima koje su pripremili naši nastavnici.

Osim organizacije svih aktivnosti i upoznavanja sa kulturnom baštinom Srbije, naš najvažniji zadatak je bio da školu, grad i ljude prikažemo u najboljem svetlu. I pored tragedija koje su nas zadesile tih dana, uz podršku i saosećanje naših kolega iz partnerskih škola, uspeli smo da sprovedemo sve planirane aktivnosti, ali sa ogromnim bolom, koji nas je podstakao da se duboko zamislimo i pronađemo u sebi načine kako da uz zajedništvo i saradnju zasnovanu pre svega na ljubavi i poštovanju prevaziđemo sve prepreke.

ERASMUS+ ПРОЈЕКАТ АRTECOLE

Трочлани тим наше школе у саставу: Слађана Мандић, Матилда Петрић и Маријана Никодијевић боравио је на мобилности у Румунији у оквиру Еrasmus+ пројекта.

Назив активности је "Креативност код деце" и том приликом су представници партнерских школа представили радове својих ђака на ову тему и учествовали у часовима ученика из Румуније.

Домаћини су нам приредили срдачан дочек и учинили наш боравак пријатним и успешним.

Следећи сусрет је у Смедеревској Паланци почетком маја и надамо се да ћемо успети да нашу школу и град прикажемо у најбољем светлу.

У оквиру Еразмус+ пројекта "ARTECOLE"- Уметност у школи, пројектни тим ОШ "Херој Иван Мукер" у саставу: Драгана Ристић-директор школе, Слађана Мандић-педагог и координатор, Елизабета Милошевић наставник биологије и Маријана Никодијевић- наставник енглеског језика, учествовао је у реализацији мобилности у партнерској школи "Giuseppe Pagoto" у граду Ериче, на Сицилији.

Том приликом представљене су припремљене пројектне активности у оквиру партнерских школа, радило се на планирању будућих и упознавали смо се са начином рада и културолошким обележјима италијанске школе кроз посете часовима, размену искустава са колегама и ученицимa.

Као најупечатљивији моменат нашег боравка издвајамо извођење српске химне од стране школског оркестра чиме су нам домаћини исказали велику част и поштовање.


РАДИОНИЦА "ДА ЛИ СТАТУЕ ГОВОРЕ"

У оквиру Erasmus+ пројекта, уз учешће великог броја ученика и наставника, одржана је у холу наше школе радионица под називом "Да ли статуе говоре". Након уводног предавања о вајарству, наставнице ликовне културе Радмиле Михајловић, ученици су од глине и сапуна правили скулптуру Kуду антилопе. Придружили су им се и ученици одељења са сметњама у развоју, који су са радошћу учествовали у свим активностима.


У оквиру пројекта Erasmus+ "ARTECOLE" трочлани тим из ОШ "Херој Иван Мукер" у саставу: Слађана Мандић, Елизабета Милошевић и Маријана Никодијевић посетио је партнерску школу у Турској, ради реализације прве мобилности - "Иза боја". Учествовале су четири партнерске школе: из Италије, Румуније, Турске и Србије. Испуњене су све активности планиране пројектом, током којих су размењивана искуства, идеје и заједнички се радило на планирању будућих активности у оквиру партнерских школа. Домаћини су се трудили да нам приближе културу, обичаје, покажу знаменитости свог града и државе, што је допринело испуњењу циља самог пројекта. 

ПОСЕТА КОЛЕГА ИЗ ТУРСКЕ И РУМУНИЈЕ У ОКВИРУ ЕРАЗМУС + ПРОЈЕКТА

Ове недеље наша школа има част да, у оквиру Еразмус+ пројекта " Уметност у школи" први пут угости колеге из партнерских школа из Турске и Румуније. Наша школа је уједно одабрана да буде координатор овог пројекта.

Представници Тима за пројекте дочекали су наше госте, одржане су уводне презентације у просторијама школе, а затим су остатак времена искористили како би госте упознали са знаменитостима нашег града.