Огледни и угледни часови

Огледни и угледни часови

У нашој школи уобичајено је да свако од наставника повремено одржи огледни, угледни час или час тематског планирања.

Огледни часови су иновативног карактера. На овим часовима се на неуобичајен начин презентује нека наставна јединица. Како им само име каже, реч је огледу, који није стандардан у пракси наставника.

Угледни часови су уобичајени часови, на којима ништа није нестандардно, али је припремељено на начин који може да послужи као пример другима.

На часовима тематског планирања врши се међусобно повезивање садржаја више наставних предмета, чиме се пружа интердисциплинарни приступ одређеној наставној јединици.

Огледни час као део Erasmus пројекта код учитељице Матилде Петрић 
23. новембар 2022.

УГЛЕДНИ ЧАС У ЧЕТВРТОМ РАЗРЕДУ

Учитељице Бисерка Петковић и Сузана Јањић, одржале су овог месеца угледни час са ученицима 4-1 и 4-2. Обрађена је наставна јединица НАЦИОНАЛНИ ПАРКОВИ СРБИЈЕ из предмета Природа и друштво.

Ученици су радили у мешовитим групама и свака група је представљала по један нацинални парк Србије. Користили су припремљен материјал и онај који су сами пронашли, тако да су у групама и међу групама размењивали нове информације и тако до краја часа стекли нова сазнања о свим националним парковима. На крају часа имали су занимљив квиз питања и погађања да би на крају склапали слагалице националног парка који су погодили. Час је био деци јако занимљив и иновативан.

У Оквиру Еразмус+ пројекта у коме учествује наша школа,наставнице Рената Крстић  и Маријана Никодијевић  су реализовале огледне часове  из енглеског језика ,као  и наставница биологије Елизабета Милошевић и учитељица Матилда Петрић

Prezentacija IT rev1.mp4
ARTECOLE-SCULPTURES.pptx

                                                                        ЧАСОВИ ЗА УГЛЕД

Доказ успешне међупредметне сарадње је признање које су добиле наше драге колегинице Марија Ристивојевић, професорка српског језика и књижевности и Елизабета Милошевић, професорка биологије. Њихов час је награђен на Едукином конкурсу „Час за углед“ у категорији интегративне наставе и биће објављен у зборнику најуспеш

18. јун  ·

Са пуно ентузијазма у подручној школи у Баничини реализован је огледни интегративни час. Интегративна настава је један од иновативних модела којим се врши међусобно повезивање наставних садржаја из више предмета. Овај модел наставе пружа већу динамичност и инердисциплинарни приступ одређеној проблематици. На овом часу обрађена је тема алкохолизма у корелацији српског језика и биологије.

У уводном делу часа, уз решавање асоцијација са појмовима из биологије ученици су упознати са темом часа. Техником шест шешира, кроз обраду песме „Овај дечак зове се Пепо Крста“, ученици су из више углова сагледали књижевнотеоријско тумачење песме, али проблем алкохолизма из перспективе једног дечака. У завршном делу часа учешћем у дебати ученици су показали своје знање о узроцима и последицама алкохолизма на организам.

Применом интегративне наставе, ученици се припремају за целоживотно учење, а предвиђене наставне јединице су реализоване на иновативан начин. На овом часу проблем алкохолизма сагледан је из различитих углова, а образовни и васпитни циљеви су у потпуности постигнути.

Час реализовале: Елизабета Милошевић, наставница биологије и Марија Ристивојевић, наставница српског језика. Часу присуствовала учитељица, Драгана Голубовић.


На часовима биологије ученици 5. разреда правили су модел ћелије 

У уторак, 2. 11.2020. наставница српског језика и књижевности, Светлана Стевановић, одржала је угледни час. Асистент у извођењу часа је Марија Ристивојевић, такође наставница српског језика и књижевности. Наставна јединица обрађена на часу је „Сеобе“ Милоша Црњанског. Ученици су били активни и мотивисани, пратили су интерактивну презентацију, решавали укрштеницу и осмосмерку са кључним појмовима из поменуте наставне јединице. 

09. октобар 2020.  ·

ОГЛЕДНИ ЧАС У 8-4

Зорка Радовић, наставница српског језика и књижевности, одржала је огледни час на тему професионалне оријентације са својим одељењем. Након дискусије око правих смерница при одабиру занимања, ученици су уз помоћ мапа ума долазили до закључака и своја сазнања примениће у изради презентације на задату тему. Свакако ће им стечена знања помоћи при доношењу важних животних одлука, као што је одабир одговарајуће средње школе.


Oгледни час из хемије у Баничини одржала је наставница Душица Дубоњац

21. октобар 2020.  ·

УГЛЕДНИ ЧАС

Данас, 21. октобра, наставница српског језика и књижевности, Марија Ристивојевић, одржала је угледни час. Наставна јединица обрађена на часу је „Крвава бајка” Десанке Максимовић. Ученици 7/5 подсетили су се историјске основе песме (стрељање ђака на данашњи дан 1941. године у Крагујевцу), помоћу интерактивне презентације говорили су о Спомен-парку „Крагујевачки октобар” са посебним освртом на V3, а потом анализирали поменуту песму. На крају часа ученици су издвојили поруку да су свету доста једне Шумарице, да су стрељани ђаци заслужили вечну славу и памћење читавог народа.


30. мај 2019.  ·

Јуче је учитељица Тамара Живић одржала угледни час. Тема овог часа била је позната басна „Лисица и гавран“. Ученици 1/2 пажљиво су пратили и учествовали у овом креативном часу.


24. април 2019.  ·

У уторак, 23. априла, у подручној школи у Баничини одржан је огледни час из биологије и технике и технологије. Ученици 6. разреда су са својим наставницима Миленом Радивојевић и Миланом Мудрићем направили кућицу за птице.


20. март 2019.  ·

6.3.2019. учитељ Драгутин Ђорђевић одржао је угледни час из предмета свет око нас. Наставна јединица "Рециклажа - од старог до новог"04. март 2019.  ·

Учитељица Маја Марковић одржала је угледни час из математике у одељењу 1/2. Наставна јединица ,,Бројеви 11,12,13,14 и 15". Ученици су на занимљив начин усвојили појам и структуру бројева, повезали нова знања са реалним ситуацијама. Час је протекао у изузетно радној и пријатној атмосфери, а ученици су били мотивисани, активни и спремни за сарадњу.


27. фебруар 2019.  ·

Данас је учитељица Снежана Станковић одржала угледни час из предмета природа и друштво. У реализацији овог часа учествовали су ученици 3/3 и на занимљив начин представили наставну јединицу „Два лица Сунца". Кроз занимљиве примере и идеје представљене су и добре и лоше стране Сунца.


27. децембар 2019.  ·

Данас је у нашој школи реализован тематски дан посвећен Божићу. Представљени су божићни обичаји кроз следеће предмете: српски језик и књижевност, верска настава, домаћинство, енглески језик, немачки језик, хемија, географија, историја, музичка култура и биологија. Захваљујемо свим ученицима, наставницима и родитељима на учешћу и реализацији. Настављамо и даље да негујемо традицију и образовање.


У подручној школи у Баничини учитељица Драгана Голубовић одржала је угледни час „У сусрет Новој години". Час је реализован у другом и четвртом разреду. 

16. децембар 2019.  ·

У МЕШ „Гоша“ одржан огледни час за седмаке

Током новембра месеца ове године у школи „Гоша“ одржан је низ часова за ученике седмог разреда ОШ „Херој Иван Мукер“.

Часове је одржала наставник Маријана Марковић. Циљ ових часова био је повезивање градива из седмог разреда и средње школе. Ученици су имали изванредну прилику да садржај који уче у седмом разреду конкретно примене на рачунару, тачније да уз помоћ CAD програма цртају задате пројекције. Овом приликом ученици су примењивали научено из основне школе, упознали се са програмом AutoCad, имали прилику да буду креативни и да се на лак начин упознају са предметом Техничко цртање у средњој школи. Унапредили су своју дигиталну писменост, час су оценили као јако занимљив.

Још један пример добре сарадње двеју школа, добро дошли у нашу школу!