Српски језик

Критеријуми оцењивања

КРИТЕРИЈУМИ-за-оцењивање-српског-језика-и-књижевности (1).docx

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

Др Богдан Бељић, анестезиолог у ОБ ,,Стефан Високи" и писац, одржао је у нашој школи промоцију својих романа ,,Дилема доктора Давида" и ,,Медени месец на Батајници".

У својим романима др Бељић пише о свету лекара, моралним дилемама, губицима, али и о љубави у време пандемије.

Негујући писану реч и читалачку културу у нашој школи, била нам је част што је др Богдан Бељић био наш гост.

Тим поводом, овај пријатан догађај употпуниле су својим рецитацијама Софија Јанковић и Јана Пантовић у гитарској пратњи Јане Миладинов. Наша млада песникиња Милица Миолски представила се са своје две песме, док је водитељ вечери била ученица Елена Степановић.

Било је то једно дивно дружење које ћемо надамо се наставити и у будућности.


„Више вредних идеја се може наћи у најмањој књижари него у читавој историји телевизије!“ – Ендру Рос

Наши ученици осмог разреда Елена Секулић и Лазар Зарић као и наставница српског језика Зорка Радовић били су креативни и припремили су презентацију пропраћену аудио верзијом приповетке нашег Нобеловца Иве Андрића и тиме желели да својим вршњацима укажу на праву вредност и лепоту читања лектире. Уживајте и читајте!


УСПЕХ И НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА


И на Окружном такмичењу из српског језика, једном од многих одржаном протеклог викенда, наши ђаци постижу завидан успех:

Миа Јовановић 6-3, трећи ранг,

Лена Радојичић 5-2, трећи ранг и

Огњен Милановић 6-3 трећи ранг.

Похваљујемо и све остале наше ученике који су учествовали на такмичењу ове године.

Честитамо ученицима који су стварили награде, за које се такмичење из српског језика ове године овде завршава, јер су млађи разреди, као и наставници Светлани Стевановић на изузетном успеху!

Овом приликом желимо да похвалимо изузетну Миу Јовановић, која је у истом дану учествовала на два велика такмичења, Републичком из физике и Окружном из српског језика, и на оба постигла велики успех!

28. фебруар у 19:50 ·

На Општинском такмичењу из српског језика, које је одржано у суботу, наши ученици су као и увек показали изузетне резултате. Ово су најбољи који иду даље на Окружно такмичење. Све честитке ученицима и наставницама Светлани Стевановић и Зорки Радовић.


НОВИ УСПЕХ НАШЕГ УЧЕНИКА

На Општинском такмичењу Књижевна олимпијада, одржаном прошле суботе ученик 7-3, Михајло Радоњић, пласирао се на окружно такмичење. Честитамо Михајлу и наставници Зорки Радовић и желимо им даљи успех!

21. ФЕБРУАР

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

„Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.“ Вук Стефановић Караџић

,,Волите српски језик сваког дана помало. Српски језик нема никог другог осим нас." Душко Радовић


17. фебруар у 01:34 ·

Општински/градски ранг такмичења ученика основних школа из српског језика и језичке културе одржаће се у суботу, 26. фебруара 2022. године, са почетком у 10.00 часова.

Такмичење ће бити организовано у складу са свим прописаним мерама заштите.

За реализацију такмичења задужено је Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ и школе-домаћини:

- ОШ ,,Димитрије Давидовић", Смедерево;

- ОШ ,,Херој Иван Мукер", Смедеревска Паланка;

- ОШ ,,Надежда Петровић", Велика Плана.

Основне школе чији ће ученици учествовати на такмичењу дужне су да пријаву пошаљу најкасније до среде, 23. фебруара 2022. године на имејл школе-домаћина.

Потребно је написати следеће податке: име и презиме ученика, разред, школа, име предметног наставника (уписати име наставника поред сваког ученика).

Молимо наставнике и школе да испоштују рок за пријављивање ученика и прописан број пријављених ученика (НАЈВИШЕ ЈЕДНО ОДЕЉЕЊЕ – ЈЕДАН УЧЕНИК).

Према Закону о заштити података о личности неопходно је да сваки учесник такмичења потпише одговарајућу изјаву којом одобрава коришћење својих личних података (уколико је ученик малолетан, изјаву потписује родитељ). Изјаве треба доставити на дан такмичења члановима Комисије за организовање такмичења (у зависности од градова - кoлегиницама Људмили Вуковић / Олги Терзић - Смедерево, Зорки Радовић - Смедеревска Паланка или колеги Неђу Рајчићу - Велика Плана. Уколико неко од задужених лица не присуствује такмичењу из оправданих разлога, изјаве треба дати колегама из школе-домаћина.

Свим учесницима, ученицима и њиховим наставницима, желимо много среће и добре такмичарске резултате, а првенствено добро здравље!Негујући дух светосавља, школска слава се у нашој школи обележава низом различитих активности. Једна од њих јесте КВИЗ О СВЕТОМ САВИ који се у подручној школи у Баничини традиционално одржава четврти пут.

Такмичили су се ученици 7. и 8. разреда и у игри асоцијација ученици 7. разреда су успели да направе преокрет у резултату и однесу победу у квизу! Ученици победничке екипе су Николина Радовановић, Анастасија Спасојевић, Матеја Поповић и Александра Радевић.

Квиз је припремила наставница српског језика и књижевности Данијела Илић Петковић, док су квизу присуствовале и помогле у реализацији наставница енглеског језика Маријана Никодијевић и наставница биологије Елизабета Милошевић.

Честитамо свим учесницима на запаженом знању о животу и делу српског просветитеља и првог архиепископа српског Светога Саве!


СВЕЧАНА ДОДЕЛА НАГРАДА

У петак, 28. јануара 2022. године у Народној библиотеци Смедерево, у оквиру програма 33. Светосавских свечаности организована је свечана додела награда за учеснике на 9. Светосавском литерарном конкурсу.

Захваљујемо организаторима свечаности на изузетном дочеку

ученика и наставника, као и председници Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ Миљани Кравић на сарадњи и настојању да мотивише ученике да негују писану реч и традицију светосавља.

ТЕКСТ НАШЕ УЧЕНИЦЕ У "ПЛАМЕНКУ"

У оквиру данашњег издања "Спортског журнала" изашао је и школски додатак "Пламенко" у коме се редовно објављују радови ученика наше новинарске секције која учествује у пројекту "Ђак репортер".

Овог пута објављен је текст Анастасије Спасојевић, ученице седмог разреда издвојеног одељења у Баничини. Анастасија је писала о успесима наших спортисткиња на актуелним такмичењима у новембру.


ЧИТАЛАЧКИ МАРАТОН У МАТИЧНОЈ ШКОЛИ

Уводне радионице Читалачког клуба за ученике матичне школе су одржане. Ученицима су наставнице српског језика и књижевности поделиле чланске карте, као и победнички роман ,,Четири карте за Хавану" Биљане Марковић Јевтић. Читалачки маратон може да почне!


5. ЧИТАЛАЧКИ МАРАТОН

Издавачка кућа ,,Klett" и Министарство просвете већ пет година реализују пројекат ЧИТАЛАЧКИ МАРАТОН у циљу подстицања ученика на читање и промоције домаће књижевности за младе од 11 до 14 година.

У издвојеним одељењима школе у Баничини одржане су две уводне радионице Читалачког клуба за ученике од 5. до 8. разреда. Наставница српског језика и књижевности Данијела Илић Петковић упознала је ученике са радом Читалачког клуба, поделила ученицима чланске карте и победнички роман ,,Четири карте за Хавану" Биљане Марковић Јевтић. Читајмо заједно!

10. децембар

ЧАС СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ ПОСВЕЋЕН ИВИ АНДРИЋУ

Поводом 60 година од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андићу, данас је у матичној и подручној школи у Баничини одржан посебан час српског језика и књижевности посвећен нашем Нобеловцу.

Ученици 7-3 су читали и слушали о животу и стваралаштву Иве Андрића, подсетили се обрађених дела из ранијих разреда и упознали се са његовим делима која се налазе у школској библиотеци.

Ученици 8-5 су откривали писца са слике, упознавали се са значајем Нобелове награде, читали делове говора ,,О причи и причању", подсећали се Андрићевих текстова које су обрадили у претходним разредима и погледали снимак са свечане доделе Нобелове награде.Издавачка кућа БИГЗ школство организовала је литерарни конкурс "Комедија по твојој мери", у трајању од маја до октобра 2021. године. Другу награду је освојио Данијел Марковић ученик седмог разреда наше школе, а менторка је професорка Зорка Радовић.

ЖУЋА

Док ме гледају његове

зелене очи‚

од среће срце хоће да ми искочи.

То је моје вољено биће,

он није човек нити ствар

већ један опасан мачак стар.

Жуте је боје,

то вам његово име каже,

и много воли саламу да смаже.

Има малу њушку

и дугачак реп,

и сви ми кажу како је леп.

Округла глава стално вреба,

хвата бубе и птичице

тек ради реда.

Док га мазим меканог,

он воли да преде

ал` се често наљути

па чак и огребе.

Такав мачак нигде не постоји,

јер се у нормалне мачоре не броји,

на овом свету нема такав враг,

и зато ми је много драг.


НАГРАДНИ КОНКУРС „МОЈЕ ПАРЧЕ ПРИРОДЕ“

Марко Стојковић, ученик шестог разреда наше школе, освојио је друго место за најбољи литерарни рад у категорији деца – старији узраст, на наградном конкурсу „Моје парче природе“ организованом од стране Дигиталног омладинског центра Градске библиотеке у Новом Саду.

Честитамо нашем Марку и желимо да и даље негује свој таленат и да има још пуно оваквих успеха.


НАШЕ НАЈБОЉЕ

Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ награђује ученике и наставнике за изузетан допринос и остварене резултате.

Пригодне поклоне и дипломе добиле су ученице ОШ „Херој Иван Мукер":

Теодора Врачар за освојено 3. место на Окружном такмичењу из књижевности (Књижевна олимпијада);

Емилија Радисављевић за освојено 3. место на Окружном такмчењу из књижевности (Књижевна олимпијада) и

Дуња Милановић за освојено 3. место на Окружном такмичењу из српског језика и језичке културе.

Пригодне поклоне добиле су и њихове наставнице Светлана Стевановић и Зорка Радовић.

Честитамо ученицама и наставницама!Поносни смо на ваше успехе!


24. мај ·

Дан словенске писмености и културе, 24. мај, установљен је у част солунске браће Ћирила и Методија, твораца првог словенског писма – глагољице. Дан сећања на мисионарство и визионарство браће која су остала упамћена као „словенски апостоли" из времена јединствене хришћанске цркве обележава се и у другим словенским земљама.

Овај значајан дан обележили су ученици 8. разреда подручне школе у Баничини, заједно са наставницом српског језика и књижевности, Маријом Ристивојевић. Помоћу интерактивних презентација ученици су обновили стечено знање из историје српског језика. Ученици су говорили о положају српског језика међу другим словенским језицима, настанку књижевног језика, језичким редакцијама, а највише је било речи о раду Ћирила и Методија и положају српског језика некада и данас.

Циљ часа је успешно реализован и сваког дана, не само данас, треба неговати српски језик, нашу културу и традицију.


24. април ·

НАША ДУЊА МИЛАНОВИЋ ПРВА У ОПШТИНИ

Данас је у ОШ „Херој Иван Мукер" одржано Општинско такмичење из српског језика и језичке културе.

Поносни смо на све ученике који су учествовали на такмичењу, посебно на Дуњу Милановић која је освојила 1. место у општини и једина је ученица са пласманом на Окружно такмичење.

Честитамо Дуњи и наставници Зорки Радовић.14. април ·

На Општинској смотри рецитатора под називом „Песниче народа мог“ ученици ОШ „Херој Иван Мукер“ остварили су изузетне резултате.

У категорији ученика од 1. до 4. разреда, 1. место заузела је Јана Пантовић, ментор Матилда Петрић.

3. место Милутин Васић, ментор Матилда Петрић.

У категорији ученика од 5. до 8. разреда, 2. место заузела је Милена Марковић, ментор Марија Ристивојевић.

У истој категорији 3. место освојила је Емилија Радисављевић, ментор Зорка Радовић.

Честитамо ученицима и њиховим менторима и желимо пуно успеха на Окружној смотри рецитатора.


15. април ·

2. МЕСТО ЗА МИУ

На литераром конкурсу „Ко каже да не читам лектиру" ученица ОШ „Херој Иван Мукер" Миа Јовановић освојила је 2. место.

Овај литерарни конкурс постоји већ девет година и међу многим радовима ученика из Србије и Црне Горе жири је наградио нашу Миу.

Све честитке Мии Јовановић и наставници Светлани Стевановић.


7. март ·

На Књижевној олимпијади, одржаној данас, три ученице ОШ „Херој Иван Мукер” оствариле су изванредне резултате.

Емилија Радисављевић 8-2 и Теодора Врачар 8-4 најбоље су у општини, а

Теодора Радовановић 8-4 освојила је треће место.

Честитамо ученицама и наставницама Светлани Стевановић и Зорки Радовић. Пуно успеха на Окружном такмичењу.


22. фебруар ·

Међународни дан матерњег језика

Ученици 6-5 ОШ „Херој Иван Мукер" на часу српског језика и књижевности обележили су овај значајан дан. На почетку часа погледали су видео о постанку и значају матерњег језика, затим су обновили стечено знање из граматике помоћу интерактивне игре „Или - или", и на крају часа подсетили се мудрих мисли и порука о језику. Циљ часа је успешно реализован.

Међународни дан матерњег језика подсећа да сваког дана треба неговати језик којим говоримо, доследно примењивати сва правила, богатити речник, али и поштовати и учити друге језике.


Са поносом вас обавештавамо да је Светлана Стевановић, наставница у ОШ „Херој Иван Мукер", један од аутора Граматике српског језика за 8. разред, која је званично одобрена од стране Министарства.

Подсетимо, Светлана Стевановић је један од аутора Граматике 6, Радне свеске 6, Граматике 7 и Радне свеске 7, а у ОШ „Херој Иван Мукер" предаје српски језик и књижевност.

Све честитке Светлани на овом великом успеху.


30. јануар ·

Дипломе за најбоље

Додељене су дипломе ученицима који су учествовали у Квизу о Светом Сави, а на основу гласова проглашени су и победници у лепом писању Химне о Светом Сави. Прво место освојила је Анастасија Спасојевић 6/5, друго Вук Бачаревић 6/5 и треће Милена Марковић 7/5. Честитамо!28. јануар

Час српског језика посвећен Светом Сави

У одељењу 5/4 час српског језика је био посвећен Светом Сави. Ученици су са наставницом Александром Петковић имали час лепог писања песме „Савин монолог" Десанке Максимовић.


26. јануар ·

Такмичење у лепом писању

Ученици од 5. до 8. разреда подручне школе у Баничини, ове године такмиче се и у лепом писању. Они су прве стихове Химне о Светом Сави исписали лепим ћириличним словима, а радови су изложени у холу школе. Гласање је отворено до петка, када ће бити проглашени победници и додељене дипломе.


Миа Јовановић, ученица 5/3 ОШ „Херој Иван Мукер” освојила је треће место на Светосавском литерарном конкурсу, који је организовало Друштво за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ у сарадњи са Народном библиотеком Смедерево.

Честитамо Мии и наставници Светлани Стевановић.

Библиотека ,,Милутин Срећковић" у Смедеревској Паланци доделила је данас чланске карте, захвалнице и награде ученицима основних школа који су узели учешћа на ликовно-литерарном конкурсу ,,Моја омиљена књига у речи и слици".

У категорији литерарних радова од I–IV разреда, ученица Миа Јовановић освојила је 1. место.

У категорији ликовних радова I–IV разреда, ученица Мила Недељковић освојила је 3. место.

У категорији ликовних радова V–VIII разреда, ученик Немања Ђорић освојио је 3. место.

Ученице подручне школе у Баничини: Ангелина Василијевић, Софија Бранковић и Анастасија Петровић добиле су захвалнице и чланске карте.

Похваљујемо све ученике ОШ ,,Херој Иван Мукер", њихове наставнике и учитеље који су се одазвали конкурсу.

Захваљујемо Библиотеци ,,Милутин Срећковић" која је направила овај леп конкурс и учинила да сви учесници данас буду поносни на себе и свој рад.


Поводом Међународног дана старијих особа, који се обележава сваког 1. октобра, на часу српског језика и књижевности писали смо писма бакама и декама. Честитамо празник свим старијим особама!

ЧАСОПИС „МИ ПИШЕМО" ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

На десетом конкурсу Центра за професионални развој запослених у образовању, Завода за унапређивање образовања и васпитања, „Сазнали на семинару – применили у пракси 2020”

школски електронски часопис „Ми пишемо“ одабран је и уврштен у базу Примера добре праксе.

Часопис ОШ „Херој Иван Мукер“ је једини одабрани часопис на конкурсу.

Честитамо члановима Новинарске секције и уредницима часописа, наставницама српског језика и књижевности, Марији Ристивојевић и Светлани Стевановић.


06. јун 2019. ·

У организацији Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ 1. јуна у Регионалном центру у Смедереву додељене су награде најбољим ученицима и наставницима који су учествовали на такмичењима из Српског језика и Књижевној олимпијади.

И ове школске године ОШ ,,Херој Иван Мукер" се може похвалити постигнутим резултатом. Награде су освојиле ученице:

Нина Павловић

Анастасија Папић

Милица Врачарић

Андријана Ђулић

Верица Ђорђевић.

Такође, награђене су и њихове наставнице, Зорка Радовић и Светлана Стевановић.

Управа школе им честита и жели пуно успеха у даљем раду.


05. април 2018. ·

,,Zvezdobrojci" predstavlja izbor poglavlja uzet iz Pupinove knjige ,,Sa pašnjaka do naučenjaka", Teslinih ,,Mojih izuma" i ,, Sećanja" Milutina Milankovića. Ovu knjigu je priredila i jedan njen primerak našoj školi poklonila Aleksandra Ninković Tašić. Pozivam zainteresovane učenike i kolege da knjigu iznajme i pročitaju.

Наши најбољи од најбољих,јун 2016.