Српски језик

                                                            Критеријуми   оцењивања

КРИТЕРИЈУМИ-за-оцењивање-српског-језика-и-књижевности (1).docx

"ХИМ" ОДРЖАВА ТРАДИЦИЈУ СА ФАНТАСТИЧНИМ РЕЗУЛТАТИМА ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ

У недељу 25. фебруара, наша школа је била домаћин Општинског такмичења из српског језика и језичке културе. Ученици свих основних школа наше општине надметали су се у знању граматичких и правописних правила матерњег језика.

Наши ученици су показали изузетно знање и остварили чак 15 пласмана:

Ена Петковић, 5. разред, освојен први ранг

Вања Стојадиновић, 5. разред, други ранг

Лена Спасојевић, 5. разред, трећи ранг

Филип Матковић, 5. разред, трећи ранг

Нађа Икић, 5. разред, трећи ранг

Лена Радојичић, 7. разред, други ранг

Катарина Манић, 7. разред, трећи ранг

Урош Јоцковић, 7. разред, трећи ранг

Милица Миолски, 7. разред, трећи ранг

Нађа Пантић, 7. разред, трећи ранг

Ђорђе Тодоровић, 7. разред, трећи ранг

Марко Милић, 8. разред, други ранг

Душан Радоњић, 8. разред, трећи ранг.

Ученици 8. разреда који имају директан пласман на окружни ниво такмичења су Миа Јовановић и Огњен Милановић.

Честитамо ученицима и наставницама српског језика и књижевности Светлани Стевановић, Зорки Радовић и Данијели Илић Петковић и желимо им успех на окружном такмичењу.

Такође желимо да похвалимо и ученике који се нису даље пласирали, али су достојно представљали школу и показали велико знање: Вука Васића, Михајла Јанковића, Петра Миолског, Нину Будимир, Мињу Ђорђевић, Иву Спасојевић, Милину Глишић, Сару Марковић и Вељка Стојадиновића.

Хвала и свим учесницима других школа, ученицима и наставницима, дежурним наставницима и помоћном особљу који су допринели да све протекне у најбољем реду и дружењу.


И ОВЕ ГОДИНЕ НАШИ УЧЕНИЦИ НАСТАВЉАЈУ СА УСПЕСИМА

На Књижевној олимпијади, одржаној у суботу у ОШ "Ђорђе Јовановић" у Селевцу, сви наши ученици који су учествовали су постигли одличне резултате и пласирали се даље.

Седми разред: Лена Радојичић - 1.место, Наталија Булајић 2. место, Мила Чупић и Милица Миолски 3.место

Осмаци: Душан Радоњић - 2.место.

Честитамо нашим ђацима и наставницама српског језика Светлани Стевановић и Зорки Радовић!


ТРЕЋЕ МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ЗА НАШУ МИУ

У суботу, 29.04. одржано је Републичко такмичење из књижевности у Сремским Карловцима. Миа Јовановић, ученица седмог разреда наше школе, освојила је високо треће место и представила себе и своју школу у најбољем светлу. Поносни смо и честитамо Мии и наставници српског језика и књижевности Светлани Стевановић на овом изузетном успеху!


УЧЕНИЦИ "ХИМ"-а  НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

На Окружном такмичењу из српског језика и језичке културе, одржаном 1.4.2023. у Смедереву нашу школу је представљало петнаесторо ученика. Представили су достојно нашу школу. 

Лена Радојичић (шести разред) -III место

Катарина Манић (шести разред) - III место;

Миа Јовановић (седми разред) -   II место и пласман на републичко  такмичење,

Огњен Милановић (седми разред) - II место;

Калина Илић (осми разред) - II место и пласман на републичко такмичење.

Честитамо ученицима и њиховим наставницама Светлани Стевановић и Зорки Радовић

"СРПСКИ ЈЕЗИК ЈЕ ПОЕЗИЈА, САМО ПТИЦЕ ПЕВАЈУ ЛЕПШЕ"

Поводом Марта, месеца српског језика, у ОШ "Вук Караџић" одржан је Језички лавиринт, квиз за ученике основних школа са подручја општине Смедеревска Паланка. Ученици су се кроз игру надметали у познавању српског језика и књижевности. Лепо време, пријатан амбијент и  пријатељска атмосфера допринели су да први организовани Језички лавиринт буде успешно спроведен.

Победници квиза били су ученици наше школе, ОШ "Херој Иван Мукер", а наш тим су чинили: Миа Јовановић, Николина Радовановић, Урош Јоцковић и Милица Глишић, уз подршку својих другара и наставница српског језика Данијеле Илић Петковић и Марије Трифуновић. 

Наши победници су од школе-домаћина квиза добили симболичан поклон, а сви учесници квиза биће награђени дипломама Друштва за српски језик и књижевност.

Хвала домаћинима на дивном дружењу и креативном и испуњеном дану.

СОФИЈА И ИВАН НАЈБОЉИ РЕЦИТАТОРИ

У суботу и недељу, 24. и 25.03. ученици наше школе учествовали су на Општинској смотри рецитатора у организацији Друштва учитеља Смедеревске Паланке.

На смотри рецитатора у категорији од првог до четвртог разреда, учествовали су: Анђелија Петковић, Софија Живановић, Димитрије Ђорђевић, Лена Ракић и Лена Спасојевић, док су у категорији од петог до осмог разреда нашу школу представљали: Мина Ђорђевић, Јана Пантовић, Милутин Васић, Софија Јанковић и Иван Јордановић.

Софија и Иван су се пласирали на Окружно такмичење, док су остали учесници добили похвале за своје учешће. Похваљујемо и ми све учеснике који су показали таленат и труд, који ће у будућности тек доказати, као и  учитељицу Матилду Петрић и наставнице српског језика и књижевности Зорку Радовић и Данијелу Илић Петковић.

Честитамо још једном Софији и Ивану и наставници Зорки и желимо им срећу на Окружном такмичењу!

СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

21. март проглашен је Светским даном поезије, којим се промовише читање и писање, објављивања и проучавања  поезије широм света.

Поводом овог дана, присетимо се награђиваних песама наших талентованих ученика Марка Стојковића и  Луке Митровића, чији радови су ове школске године запажени и награђивани на различитим песничким конкурсима.

ОДЛИЧНИ НА КЊИЖЕВНОЈ ОЛИМПИЈАДИ

На Окружном такмичењу из књижевности, одржаном у Смедереву 04.03.2023,  сви наши ученици седмог и осмог разреда који су учествовали постигли су одличне резулатате:

Миа Јовановић - 2. место

Михајло Радоњић - 3. место

Петар Славковић - 3. место

Душан Радоњић - похвала. Честитамо нашим ученицима и наставницама српског језика и књижевности Светлани Стевановић и Зорки Радовић!

ОДРЖАНО ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ У НАШОЈ ШКОЛИ

25.02.2023. је наша школа била домаћин Општинског такмичења из српског језика и језичке културе. Стотину ученика свих основних школа наше општине надметало се данас у знању граматичких и правописних правила матерњег језика. Хвала свим учесницима, ученицима и наставницима, дежурним наставницима и помоћном особљу који су допринели да све протекне у најбољем реду и дружењу.

На Општинском такмичењу из српског језика и језичке културе ученици ОШ "Херој Иван Мукер" остварили су изванредне резултате.

Чак 15 ученика се пласирало на окружни ниво такмичења!

Пети разред: Ива Спасојевић-3. место

Шести разред: Лена Радојичић- 2. место

                        Сара Марковић -2. место

                        Вељко Стојадиновић -2. место

                        Катарина Манић- 3. место

Седми разред: Миа Јовановић -3. место

                        Марко Милић- 3. место

                        Душан Радоњић -3. место

                        Огњен Милановић- 3. место

Осми разред: Дуња Будимир- 3. место

                       Елена Стевановић -3. место

                       Софија Јанковић- 3. место

                       Нина Стајић -3. место

                       Калина Илић -3. место

                       Николина Радовановић -3. место

Честитамо нашим ученицима и наставницама српског језика и књижевности Светлани Стевановић, Зорки Радовић и Данијели Илић Петковић!

КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА И НОВИ УСПЕСИ

11.02.2023.  је у ОШ "Ђорђе Јовановић" у Селевцу одржана Књижевна олимпијада за ученике седмог и осмог разреда и сви наши ученици који су учествовали на такмичењу успели су да освоје награде.

Миа Јовановић, ученица седмог разреда, освојила је прво место.

Душан Радоњић, ученик седмог разреда, освојио је треће место.

Михајло Радоњић и Петар Славковић, ученици осмог разреда, освојили су треће место.

Честитамо нашим ученицима и наставницама српског језика Светлани Стевановић и Зорки Радовић и желимо да наставе са одличним резултатима.

МЕЂУНАРОДНИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС УДРЖЕЊА ,,СВЕТ РЕЧИ"

На међународном литерарном конкурсу Удружења грађана ,,Свет речи" из Велике Плане у сарадњи са Министарством омладине и спорта Републике Србије, на тему ,,Кад душа заболи", троје ученика наше школе остварило је изузетне резултате. Од укупно 59 послатих радова за основне школе, изабрани су најбољи радови који ће бити објављени у Зборнику почетком 2023. године са каталогизацијом у Народној библиотеци Србије. Такође, тада ће бити организована и свечана додела диплома и захвалница за награђене ученике и менторе.

Анастасија Спасојевић, ученица 8. разреда, остварила је 3. ранг што је уједно и најбољи пласман свих ученика у нашој општини. Ментор: наставница српског језика и књижевности Данијела Петковић.

Марко Стојковић, ученик 7. разреда, такође 3. ранг. Ментор: наставница српског језика и књижевности Марија Трифуновић.

И Милица Марковић, ученица 8. разреда, 5.  ранг. Ментор: Данијела Петковић.

Честитамо ученицима наше школе и њиховим наставницама на успеху.

НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉЕ РАДОВЕ НАШИХ ЂАКА

У петак 25. новембра, у Музеју "21.октобар" у организацији Спомен-парка "Крагујевачки октобар" у Крагујевцу, свечано су уручене награде нашим талентованим ученицима осмог разреда који су учествовали на ликовном и литерарном конкурсу "Доста су свету једне Шумарице".

Другу награду са својим ликовним радим освојио је Данијел Марковић, док је Лука Митровић освојио похвалу за оригиналан птриступ теми песмом "Они сузу не траже. Они реч траже". Честитамо!

КВИЗ "ЖИВОТ И ДЕЛО ВУКА КАРАЏИЋА"

Четвртог дана Вукове недеље наше ђаке и наставнице српског језика угостили су  ученици ОШ "Вук Караџић", који су организовали квиз "Живот и дело Вука Караџића". 

Ученици обе школе, у пријатељској атмосфери, надметали су се у знању, а циљ квиза био је да ученици покажу колико познају живот и дело Вука Караџића, али и да покажу знање из опште културе.

Показани резултати били су на завидном нивоу, а важније од коначног исхода, била је пријатељска атмосфера и развијање колективног духа.

Похваљујемо наше ученике: Иву Спасојевић, Мињу Ђорђевић,  Ђорђа Тодоровића, Марка Милића, Тадију Јанковића, Нину Стајић и Ивана Јордановића, који су били учесници, као и наставнице српског језика и књижевности: Светлану Стевановић, Зорку Радовић и Данијелу Петковић. 

Овом приликом захваљујемо домаћинима који су однели победу на гостопримству и срдачном дочеку и надамо се сличним дружењима и у будућности.

08.10.2022. ПОХВАЛА ЗА МАРКА

Наш ученик седмог разреда, Марко Стојковић, добио је још једну у низу похвала за своје писање и креативност. У питању је књижевни  конкурс који је организовало Удружење ратних добровољаца 1912-1918 Подриња и Лознице, а песма коју је Марко написао носи назив "Српска хероина Милунка Савић". Честитамо Марку и наставници Марији Трифуновић, похваљујемо његово поштовање традиције и неговање правих вредности и желимо му још оваквих признања за изузетан рад.

26.09.2022. ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

,,Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.“ Вук Стефановић Караџић

26. септембар је Европски дан језика и обележава се од 2001. године широм Европе.

Европски дан језика се обележава сваке године и наглашава важност да се очувају и побољшају богате језичке разноликости Европе. Циљ је да се прошири спектар језика које људи уче и неопходност превазилажења језичких препрека, побољшање комуникације и разумевање припадника различитих језика. Учење језика других људи је и начин који нам помаже да се боље разумемо и превазиђемо своје културне разлике.

У нашој школи ове године актив наставника језика одлучио је да овај дан обележи указивањем на присуство страних речи у нашем језику. Ученици су истраживали турцизме, германизме, галицизме и англицизме који се јављају у српском језику. Писали су реч љубав на различитим европским језицима.

Одељење 7-3 се бавило англицизмима у српском језику. Ученици су најпре имали презентацију о постанку енглеског и српског језика. Затим су цртали обе државе и њихова обележја, набрајали речи које су позајмљене из енглеског и бележили их и лепили са леве стране, а затим их преводили на српски језик и лепили са десне стране хамера. Тако су кроз забаву направили свој рад и научили нешто ново.

Такође, једна од важних тема ове године јесте значај језика националних мањина којом су се позабавили ученици наше школе. Учили су како се на језицима националних мањина изговарају поједине речи, којим језичким групама припадају дати језици и у којим деловима наше државе се говоре језици националних мањина.

И у подручној школи у Баничини, ученици 5. разреда представили су значај чувања матерњег језика и подсетили се неких правописних и граматичких правила, док су се ученици 8. разреда бавили темом језика националних мањина. 

У четвртак, 15. септембра 2022, у Градској библиотеци "Милутин Срећковић" наше колегинице, професорке српског језика и књижевности, Светлана Стевановић и Зорка Радовић, говориле су на промоцији књига аутора Саше Гавриловића. Било је право задовољство присуствовати њиховом професионалном и надахнутом излагању и тумачењу књижевних дела нашег завичајног писца. Такође, све похвале за ученике осмог разреда наше школе: Дуњу Будимир, Софију Јанковић, Калину Илић и Ивана Јордановића, који су читали одломке из дела и успели да поберу највећи аплауз публике.

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

Др Богдан Бељић, анестезиолог у ОБ ,,Стефан Високи" и писац, одржао је у нашој школи промоцију својих романа ,,Дилема доктора Давида" и ,,Медени месец на Батајници".

У својим романима др Бељић пише о свету лекара, моралним дилемама, губицима, али и о љубави у време пандемије.

Негујући писану реч и читалачку културу у нашој школи, била нам је част што је др Богдан Бељић био наш гост.

Тим поводом, овај пријатан догађај употпуниле су својим рецитацијама Софија Јанковић и Јана Пантовић у гитарској пратњи Јане Миладинов. Наша млада песникиња Милица Миолски представила се са своје две песме, док је водитељ вечери била ученица Елена Степановић.

Било је то једно дивно дружење које ћемо надамо се наставити и у будућности.

„Више вредних идеја се може наћи у најмањој књижари него у читавој историји телевизије!“ – Ендру Рос

Наши ученици осмог разреда Елена Секулић и  Лазар Зарић као и наставница српског језика Зорка Радовић били су креативни и припремили су презентацију пропраћену аудио верзијом приповетке нашег Нобеловца Иве Андрића и тиме желели да својим вршњацима укажу на праву вредност и лепоту читања лектире. Уживајте и читајте!

УСПЕХ И НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА


И на Окружном такмичењу из српског језика, једном од многих одржаном протеклог викенда, наши ђаци постижу завидан успех:

Миа Јовановић 6-3, трећи ранг,

Лена Радојичић 5-2, трећи ранг и

Огњен Милановић 6-3 трећи ранг.

Похваљујемо и све остале наше ученике који су учествовали на такмичењу ове године.

Честитамо ученицима који су стварили награде, за које се такмичење из српског језика ове године овде завршава, јер су млађи разреди, као и наставници Светлани Стевановић на изузетном успеху!

Овом приликом желимо да похвалимо изузетну Миу Јовановић, која је у истом дану учествовала на два велика такмичења, Републичком из физике и Окружном из српског језика, и на оба постигла велики успех! 

28. фебруар   ·

На Општинском такмичењу из српског језика, које је одржано у суботу, наши ученици су као и увек показали изузетне резултате. Ово су најбољи који иду даље на Окружно такмичење. Све честитке ученицима и наставницама Светлани Стевановић и Зорки Радовић.


НОВИ УСПЕХ НАШЕГ УЧЕНИКА

На Општинском такмичењу Књижевна олимпијада, одржаном прошле суботе ученик 7-3, Михајло Радоњић, пласирао се на окружно такмичење. Честитамо Михајлу и наставници Зорки Радовић и желимо им даљи успех!

21. ФЕБРУАР

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

„Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.“ Вук Стефановић Караџић

,,Волите српски језик сваког дана помало. Српски језик нема никог другог осим нас." Душко Радовић


17. фебруар у 01:34  ·

Општински/градски ранг такмичења ученика основних школа из српског језика и језичке културе одржаће се у суботу, 26. фебруара 2022. године, са почетком у 10.00 часова.

Такмичење ће бити организовано у складу са свим прописаним мерама заштите.

За реализацију такмичења задужено је Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ и школе-домаћини:

- ОШ ,,Димитрије Давидовић", Смедерево;

- ОШ ,,Херој Иван Мукер", Смедеревска Паланка;

- ОШ ,,Надежда Петровић", Велика Плана.

Основне школе чији ће ученици учествовати на такмичењу дужне су да пријаву пошаљу најкасније до среде, 23. фебруара 2022. године на имејл школе-домаћина.

Потребно је написати следеће податке: име и презиме ученика, разред, школа, име предметног наставника (уписати име наставника поред сваког ученика).

Молимо наставнике и школе да испоштују рок за пријављивање ученика и прописан број пријављених ученика (НАЈВИШЕ ЈЕДНО ОДЕЉЕЊЕ – ЈЕДАН УЧЕНИК).

Према Закону о заштити података о личности неопходно је да сваки учесник такмичења потпише одговарајућу изјаву којом одобрава коришћење својих личних података (уколико је ученик малолетан, изјаву потписује родитељ). Изјаве треба доставити на дан такмичења члановима Комисије за организовање такмичења (у зависности од градова - кoлегиницама Људмили Вуковић / Олги Терзић - Смедерево, Зорки Радовић - Смедеревска Паланка или колеги Неђу Рајчићу - Велика Плана. Уколико неко од задужених лица не присуствује такмичењу из оправданих разлога, изјаве треба дати колегама из школе-домаћина.

Свим учесницима, ученицима и њиховим наставницима, желимо много среће и добре такмичарске резултате, а првенствено добро здравље!Негујући дух светосавља, школска слава се у нашој школи обележава низом различитих активности. Једна од њих јесте КВИЗ О СВЕТОМ САВИ који се у подручној школи у Баничини традиционално одржава четврти пут.

Такмичили су се ученици 7. и 8. разреда и у игри асоцијација ученици 7. разреда су успели да направе преокрет у резултату и однесу победу у квизу! Ученици победничке екипе су Николина Радовановић, Анастасија Спасојевић, Матеја Поповић и Александра Радевић.

Квиз је припремила наставница српског језика и књижевности Данијела Илић Петковић, док су квизу присуствовале и помогле у реализацији наставница енглеског језика Маријана Никодијевић и наставница биологије Елизабета Милошевић.

Честитамо свим учесницима на запаженом знању о животу и делу српског просветитеља и првог архиепископа српског Светога Саве!


СВЕЧАНА ДОДЕЛА НАГРАДА

У петак, 28. јануара 2022. године у Народној библиотеци Смедерево, у оквиру програма 33. Светосавских свечаности организована је свечана додела награда за учеснике на 9. Светосавском литерарном конкурсу.

Захваљујемо организаторима свечаности на изузетном дочеку

ученика и наставника, као и председници Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ Миљани Кравић на сарадњи и настојању да мотивише ученике да негују писану реч и традицију светосавља.

ТЕКСТ НАШЕ УЧЕНИЦЕ У "ПЛАМЕНКУ"

У оквиру данашњег издања "Спортског журнала" изашао је и школски додатак "Пламенко" у коме се редовно објављују радови ученика наше новинарске секције која учествује у пројекту "Ђак репортер".

Овог пута објављен је текст Анастасије Спасојевић,  ученице седмог разреда издвојеног одељења у Баничини. Анастасија је писала о успесима наших спортисткиња на актуелним такмичењима у новембру.


ЧИТАЛАЧКИ МАРАТОН У МАТИЧНОЈ ШКОЛИ

Уводне радионице Читалачког клуба за ученике матичне школе су одржане. Ученицима су наставнице српског језика и књижевности поделиле чланске карте, као и  победнички роман ,,Четири карте за Хавану" Биљане Марковић Јевтић. Читалачки маратон може да почне!


5. ЧИТАЛАЧКИ МАРАТОН

Издавачка кућа ,,Klett" и Министарство просвете већ пет година реализују пројекат ЧИТАЛАЧКИ МАРАТОН у циљу подстицања ученика на читање и промоције домаће књижевности за младе од 11 до 14 година.

У издвојеним одељењима школе у Баничини одржане су две уводне радионице Читалачког клуба за ученике од 5. до 8. разреда. Наставница српског језика и књижевности Данијела Илић Петковић упознала је ученике са радом Читалачког клуба, поделила ученицима чланске карте и победнички роман ,,Четири карте за Хавану" Биљане Марковић Јевтић. Читајмо заједно!

10. децембар

ЧАС СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ ПОСВЕЋЕН ИВИ АНДРИЋУ

Поводом 60 година од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андићу, данас је у матичној и подручној школи у Баничини одржан посебан час српског језика и књижевности посвећен нашем Нобеловцу.

Ученици 7-3 су читали и слушали о животу и стваралаштву Иве Андрића, подсетили се обрађених дела из ранијих разреда и упознали се са његовим делима која се налазе у школској библиотеци.

Ученици 8-5 су откривали писца са слике, упознавали се са значајем Нобелове награде, читали делове говора ,,О причи и причању", подсећали се Андрићевих текстова које су обрадили у претходним разредима и погледали снимак са свечане доделе Нобелове награде.


Издавачка кућа БИГЗ школство организовала је литерарни конкурс "Комедија по твојој мери", у трајању од маја до октобра 2021. године. Другу награду је освојио Данијел Марковић ученик седмог разреда наше школе, а менторка је професорка Зорка Радовић. 

ЖУЋА

Док ме гледају његове

зелене очи‚

од среће срце хоће да ми искочи.

То је моје вољено биће,

он није човек нити ствар

већ један опасан мачак стар.

Жуте је боје,

то вам његово име каже,

и много воли саламу да смаже.

Има малу њушку

и дугачак реп,

и сви ми кажу како је леп.

Округла глава стално вреба,

хвата бубе и птичице

тек ради реда.

Док га мазим меканог,

он воли да преде

ал` се често наљути

па чак и огребе.

Такав мачак нигде не постоји,

јер се у нормалне мачоре не броји,

на овом свету нема такав враг,

и зато ми је много драг.


НАГРАДНИ КОНКУРС „МОЈЕ ПАРЧЕ ПРИРОДЕ“

Марко Стојковић, ученик шестог разреда наше школе,  освојио је друго место за најбољи литерарни рад у категорији деца – старији узраст, на наградном конкурсу „Моје парче природе“ организованом од стране Дигиталног омладинског  центра Градске библиотеке у Новом Саду.

Честитамо нашем Марку и желимо да и даље негује свој таленат и да има још пуно оваквих успеха.


НАШЕ НАЈБОЉЕ

Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ награђује ученике и наставнике за изузетан допринос и остварене резултате.

Пригодне поклоне и дипломе добиле су ученице ОШ „Херој Иван Мукер":

Теодора Врачар за освојено 3. место на Окружном такмичењу из књижевности (Књижевна олимпијада);

Емилија Радисављевић за освојено 3. место на Окружном такмчењу из књижевности (Књижевна олимпијада) и

Дуња Милановић за освојено 3. место на Окружном такмичењу из српског језика и језичке културе.

Пригодне поклоне добиле су и њихове наставнице Светлана Стевановић и Зорка Радовић.

Честитамо ученицама и наставницама!Поносни смо на ваше успехе!


24. мај  ·

Дан словенске писмености и културе, 24. мај, установљен је у част солунске браће Ћирила и Методија, твораца првог словенског писма – глагољице. Дан сећања на мисионарство и визионарство браће која су остала упамћена као „словенски апостоли" из времена јединствене хришћанске цркве обележава се и у другим словенским земљама.

Овај значајан дан обележили су ученици 8. разреда подручне школе у Баничини, заједно са наставницом српског језика и књижевности, Маријом Ристивојевић. Помоћу интерактивних презентација ученици су обновили стечено знање из историје српског језика. Ученици су говорили о положају српског језика међу другим словенским језицима, настанку књижевног језика, језичким редакцијама, а највише је било речи о раду Ћирила и Методија и положају српског језика некада и данас.

Циљ часа је успешно реализован и сваког дана, не само данас, треба неговати српски језик, нашу културу и традицију.


24. април  ·

НАША ДУЊА МИЛАНОВИЋ ПРВА У ОПШТИНИ

Данас је у ОШ „Херој Иван Мукер" одржано Општинско такмичење из српског језика и језичке културе.

Поносни смо на све ученике који су учествовали на такмичењу, посебно на Дуњу Милановић која је освојила 1. место у општини и једина је ученица са пласманом на Окружно такмичење.

Честитамо Дуњи и наставници Зорки Радовић.14. април  ·

На Општинској смотри рецитатора под називом „Песниче народа мог“ ученици ОШ „Херој Иван Мукер“ остварили су изузетне резултате.

У категорији ученика од 1. до 4. разреда, 1. место заузела је Јана Пантовић, ментор Матилда Петрић.

3. место Милутин Васић, ментор Матилда Петрић.

У категорији ученика од 5. до 8. разреда, 2. место заузела је Милена Марковић, ментор Марија Ристивојевић.

У истој категорији 3. место освојила је Емилија Радисављевић, ментор Зорка Радовић.

Честитамо ученицима и њиховим менторима и желимо пуно успеха на Окружној смотри рецитатора.


15. април  ·

2. МЕСТО ЗА МИУ

На литераром конкурсу „Ко каже да не читам лектиру" ученица ОШ „Херој Иван Мукер" Миа Јовановић освојила је 2. место.

Овај литерарни конкурс постоји већ девет година и међу многим радовима ученика из Србије и Црне Горе жири је наградио нашу Миу.

Све честитке Мии Јовановић и наставници Светлани Стевановић.


7. март  ·

На Књижевној олимпијади, одржаној данас, три ученице ОШ „Херој Иван Мукер” оствариле су изванредне резултате.

Емилија Радисављевић 8-2 и Теодора Врачар 8-4 најбоље су у општини, а

Теодора Радовановић 8-4 освојила је треће место.

Честитамо ученицама и наставницама Светлани Стевановић и Зорки Радовић. Пуно успеха на Окружном такмичењу.


22. фебруар  ·

Међународни дан матерњег језика

Ученици 6-5 ОШ „Херој Иван Мукер" на часу српског језика и књижевности обележили су овај значајан дан. На почетку часа погледали су видео о постанку и значају матерњег језика, затим су обновили стечено знање из граматике помоћу интерактивне игре „Или - или", и на крају часа подсетили се мудрих мисли и порука о језику. Циљ часа је успешно реализован.

Међународни дан матерњег језика подсећа да сваког дана треба неговати језик којим говоримо, доследно примењивати сва правила, богатити речник, али и поштовати и учити друге језике.


Са поносом вас обавештавамо да је Светлана Стевановић, наставница у ОШ „Херој Иван Мукер", један од аутора Граматике српског језика за 8. разред, која је званично одобрена од стране Министарства.

Подсетимо, Светлана Стевановић је један од аутора Граматике 6, Радне свеске 6, Граматике 7 и Радне свеске 7, а у ОШ „Херој Иван Мукер" предаје српски језик и књижевност.

Све честитке Светлани на овом великом успеху.


30. јануар  ·

Дипломе за најбоље

Додељене су дипломе ученицима који су учествовали у Квизу о Светом Сави, а на основу гласова проглашени су и победници у лепом писању Химне о Светом Сави. Прво место освојила је Анастасија Спасојевић 6/5, друго Вук Бачаревић 6/5 и треће Милена Марковић 7/5. Честитамо!28. јануар

Час српског језика посвећен Светом Сави

У одељењу 5/4 час српског језика је био посвећен Светом Сави. Ученици су са наставницом Александром Петковић имали час лепог писања песме „Савин монолог" Десанке Максимовић.


26. јануар  ·

Такмичење у лепом писању

Ученици од 5. до 8. разреда подручне школе у Баничини, ове године такмиче се и у лепом писању. Они су прве стихове Химне о Светом Сави исписали лепим ћириличним словима, а радови су изложени у холу школе. Гласање је отворено до петка, када ће бити проглашени победници и додељене дипломе.


Миа Јовановић, ученица 5/3 ОШ „Херој Иван Мукер” освојила је треће место на Светосавском литерарном конкурсу, који је организовало Друштво за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ у сарадњи са Народном библиотеком Смедерево.

Честитамо Мии и наставници Светлани Стевановић. 

Библиотека ,,Милутин Срећковић" у Смедеревској Паланци доделила је данас чланске карте, захвалнице и награде ученицима основних школа који су узели учешћа на ликовно-литерарном конкурсу ,,Моја омиљена књига у речи и слици".

У категорији литерарних радова од I–IV разреда, ученица Миа Јовановић освојила је 1. место.

У категорији ликовних радова I–IV разреда, ученица Мила Недељковић освојила је 3. место.

У категорији ликовних радова V–VIII разреда, ученик Немања Ђорић освојио је 3. место.

Ученице подручне школе у Баничини: Ангелина Василијевић, Софија Бранковић и Анастасија Петровић добиле су захвалнице и чланске карте.

Похваљујемо све ученике ОШ ,,Херој Иван Мукер", њихове наставнике и учитеље који су се одазвали конкурсу.

Захваљујемо Библиотеци ,,Милутин Срећковић" која је направила овај леп конкурс и учинила да сви учесници данас буду поносни на себе и свој рад.


Поводом Међународног дана старијих особа, који се обележава сваког 1. октобра, на часу српског језика и књижевности писали смо писма бакама и декама. Честитамо празник свим старијим особама! 

ЧАСОПИС „МИ ПИШЕМО" ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

На десетом конкурсу Центра за професионални развој запослених у образовању, Завода за унапређивање образовања и васпитања, „Сазнали на семинару – применили у пракси 2020”

школски електронски часопис „Ми пишемо“ одабран је и уврштен у базу Примера добре праксе.

Часопис ОШ „Херој Иван Мукер“ је једини одабрани часопис на конкурсу.

Честитамо члановима Новинарске секције и уредницима часописа, наставницама српског језика и књижевности, Марији Ристивојевић и Светлани Стевановић.


06. јун 2019.  ·

У организацији Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ 1. јуна у Регионалном центру у Смедереву додељене су награде најбољим ученицима и наставницима који су учествовали на такмичењима из Српског језика и Књижевној олимпијади.

И ове школске године ОШ ,,Херој Иван Мукер" се може похвалити постигнутим резултатом. Награде су освојиле ученице:

Нина Павловић

Анастасија Папић

Милица Врачарић

Андријана Ђулић

Верица Ђорђевић.

Такође, награђене су и њихове наставнице, Зорка Радовић и Светлана Стевановић.

Управа школе им честита и жели пуно успеха у даљем раду.


05. април 2018.  ·

,,Zvezdobrojci" predstavlja izbor poglavlja uzet iz Pupinove knjige ,,Sa pašnjaka do naučenjaka", Teslinih ,,Mojih izuma" i ,, Sećanja" Milutina Milankovića. Ovu knjigu je priredila i jedan njen primerak našoj školi poklonila Aleksandra Ninković Tašić. Pozivam zainteresovane učenike i kolege da knjigu iznajme i pročitaju.

Наши најбољи од најбољих,јун 2016.