Техника и технологија


критеријуми оцењивања


ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИЈА.docx


17. мај ·

МИА ЈОВАНОВИЋ ОСВОЈИЛА ДРУГУ НАГРАДУ ИЗ ТЕХНИКЕ И ТЕХНОЛОГИЈЕ

На Републичком такмичењу из технике и технологије, Миа Јовановић, ученица 5-3 ОШ „Херој Иван Мукер" освојила је 2. награду.

Честитамо награђеној ученици и наставници Јелени Рајић.

НАШИ ПЕТАЦИ АПСОЛУТНИ ПОБЕДНИЦИ У ОПШТИНИ


Наши ученици петог разреда апсолутни су победници на Општинском такмичењу из Технике и технологије

1. место Миа Јовановић 5-3

2. место Марко Стојковић 5-4

3. место Алекса Јовановић 5-4

Све честитке на изузетним резултатима ученицима и наставници Јелени Рајић

Корисни линкови

Музеј Николе Тесле http://www.tesla-museum.org/meni_sl/muzej/m0.htm

Музеј науке и технике Београд http://www.muzejnt.rs/sr/139

Друштво педагога техничке културе Србије http://www.dptks.tk/

Сајт за љубитеље електротехнике http://www.elektronika.ba

Сам свој мајстор http://www.samsvojmajstor.com

КРЕАТИВИНФОТЕХ

Михајло Идворски Пупин[a] (Идвор, 9. октобар 1854Њујорк, 12. март 1935) био је српски научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија, носилац југословенског одликовања Бели орао Првог реда и почасни конзул Србије у САД. Био је и један од оснивача и дугогодишњи председник Српског народног савеза у Америци. Такође је добио и Пулицерову награду (1924) за аутобиографско дело „Од пашњака до научењака“ (енгл. From immigrant to inventor)[1][2].

Михајло Пупин је током свог научног и експериметалног рада дао значајне закључке важне за поља вишеструке телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, потом рентгенологије, а има и великих заслуга за развој електротехнике. Такође је заслужан и за проналазак Пупинових калемова.

Добитник је многих научних награда и медаља, био је члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије и почасни доктор 18 универзитета.

Никола Тесла (Смиљан, 10. јул 1856Њујорк, 7. јануар 1943) је био један од најпознатијих српских и светских проналазача и научника у области физике, електротехнике и радиотехнике.Најзначајнији Теслини проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Такође, открио је један од начина за генерисање високофреквентне струје, дао је значајан допринос у преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака.

Његов систем наизменичних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Био је кључни човек на изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима.

Умро је у својој 87. години, сиромашан и заборављен.

Једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, јединица мере за густину магнетног флукса, тесла.

Никола Тесла је аутор више од 700 патената, регистрованих у 25 земаља, од чега у области електротехнике 112.[1][2]

Милутин Миланковић (Даљ, 28. мај 1879Београд, 12. децембар 1958) је био српски математичар, астроном, климатолог,геофизичар, грађевински инжењер, доктор техничких наука, ванредни професор примењене математике од 1909. до 1920. (осим 1914—1918.) и редован професор небеске механике од 1920. до 1955. (осим 1941—1945.) на Универзитету у Београду, декан Филозофског факултета школске 1926/27, пионир у ракетном инжињерству, потпредседник САНУ у три мандата почев од 1948., директор Астрономске опсерваторије у Београду од 1948. до 1951., члан и ре-оснивач Комисије 7 за небески механикуМеђународне астрономске уније од 1948. до 1953. и популаризатор науке. Миланковић је дао два фундаментална доприноса науци. Први допринос је „Канон осунчавања Земље“ који карактерише све планете Сунчевог система. Други допринос је теоријско објашњење земљиних дуготрајних климатских промена узрокованих астрономским променама позиције Земље у односу на Сунце, данас познати као Миланковићеви циклуси. Ово објашњава појаву ледених доба током геолошке прошлости земље, као и климатске промене на земљи које се могу очекивати у будућности. Он је основао планетарну климатологију израчунавањем температурних услова на врху земљине атмосфере као и температурне услове на планетама унутрашњег сунчевог система,Меркуру, Венери, Марсу и земљином природном сателиту, Месецу. Поред тога, Миланковић, се сматра у геофизици за ко-аутортеорије тектонских плоча, са својим радом „Померање земљиних полова ротације“.