Упис ученика у први разред

У ПОСЕТИ ВРТИЋИМА 29.12.2023.

У протеклој недељи учитељице и ученици 4. разреда ОШ „Херој Иван Мукер“ посетили су вртиће: "Лептирић", "Наша радост", "Петар Пан" и "Ташмајдан". Том приликом су се представили, извели занимљиве огледе, а ученице 4. разреда су извеле плесне нумере за своје мале другаре и пожелели су драгим предшколцима и њиховим васпитачицама срећне празнике и позвали их на нова дружења у нашој школи у новој години!


29. октобар 2022. ·

ДРУЖЕЊЕ СА ПРЕДШКОЛЦИМА

Протекле недеље нашу школу су посетили најслађи гости, предшколци из градских вртића "Наша радост", "Лептирић" и "Петар Пан". Са радошћу су их дочекале будуће учитељице и другари четвртаци који су им рецитовали песме добродошлице и помогли у креативним ликовним радионицама у школској библиотеци. Одушевљени предшколци су потом обишли нашу школу, а посебну пажњу им је привукао живописни изглед кабинета за биологију. За своју креативност наши мали гости су почашћени слаткишима, а наша школа је за успомену на ово дружење од њих добила хамер са цртежима. Ипак, највећи поклон који смо добили је искрени осмех на њиховим радосним лицима док су проводили време у нашој школи. До нових заједничких дружења!

Данашњи дан био је најважнији дан за наше нове ђаке, наше прваке! Бојажљиво су данас закорачили у нову, али најлепшу етапу живота, у ђачко доба. Уз звуке химне "Боже правде" и пригодан програм добродошлице који су приредили њихови старији другари, и у матичној школи, и у издвојеном одељењу у Баничини, обављен је свечани пријем и прозивка наших нових ђака, који су се са својим учитељима упутили у своје учионице.

Нека вас на путу образовања прати радозналост и жеља за знањем и врлином, нека вам школа буде друга кућа, а другари, учитељи и наставници друга породица. На путу стицања знања и правих вредности ову генерацију првог разреда водиће наши учитељи: Звездана Стошић, Снежана Станковић, Ивица Кузмановић и Драгана Голубовић. Добро дошли, драги прваци!

ЈОШ ЈЕДНО ЛЕПО ДРУЖЕЊЕ СА ПРЕДШКОЛЦИМА

Наша школа је јуче још једном имала ту част да угости будуће прваке и њихове родитеље. Имали смо и диван повод за окупљање, 8. март,   Дан жена, тако да је и тема дружења била: "Моја је мајка најлепша бајка".

Будући ђаци су се поново дивно забавили са будућим учитељима, имали су занимљиве радионице, добили креативне поклоне, а и родитељи су се још више упознали са учитељима, са радом школе и предстојећим школским активностима. Овом приликом ОШ " Херој Иван Мукер" још једном жели свим дамама срећан Дан жена!

Поштовани родитељи,

Основна школа "ХИМ" организује још једно дружење са ВАМА и предшколцима у понедељак 7.3.2022. године у 16.00 часова. Тема нашег дружења је: "Моја је мајка најлепша бајка".

Не пропустите прилику да боље упознате будуће учитеље своје деце и да се лично уверите зашто је "ХИМ" СУПЕР ТИМ! 

24.12.2021. Данашњи дан су нам улепшали драги предшколци  који су са својим родитељима посетили нашу школу. Дочекали су их учитељи Звездана Стошић, Снежана Станковић и Ивица Кузмановић и обрадовали их низом занимљивих поклона и активности. Уз пријатну атмосферу упознали су се са учитељима и школским амбијентом, играли, певали, правили своје новогодишње украсе и тако украсили своју  јелку на паноу. Хвала родитељима и деци на издвојеном времену и овој посети, на дивном дружењу и осмесима на лицима. То је наша највећа награда, а врата наше школе су свима увек отворена! 

1. септембар 2021 ·

Данас, 1. септембра, учитељи наше школе Слађана Новаковић, Матилда Петрић и Драгутин Ђорђевић, дочекали су нову генерацију ђака првака. Тим поводом је у дворишту матичне школе организован свечани пријем, који је ове године најпре отпочео звуцима наше националне химне „Боже правде“.

Пре свечане прозивке, добродошлицу најмлађима и њиховим родитељима пожелели су директорка школе Драгана Ристић, као и њихови старији другари који су са љубављу уз помоћ учитеља припремили пригодан програм.

Свечани пријем није изостао ни у подручним школама у Малој Плани и Баничини, где су прваке раширених руку дочекале учитељице Зорица Новковић и Тамара Живић.

Драгим првацима желимо срећан почетак најлепшег периода детињства, пуно среће, успеха и здравља у предстојећој школској години!


01. септембар 2020.  ·

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПРВАКА

У част нове генерације ученика првог разреда, са жељом да им овај дан остане у лепом сећању, данас је уприличен свечани пријем првака. Традиционално, педагог школе, Слађана Мандић, прозивала је ђаке прваке који су нестрпљиво очекивали када ће чути своје име. Након свечане прозивке, уз пригодну музику и топлу добродошлицу, прваци су имали прилику да се упознају са својим учитељицама, обиђу школу и имају свој први школски час. Ове школске године, због пандемије, свако одељење подељено је на две групе (групу А и Б), уз примену свих прописаних мера превенције.02. септембар 2019.  ·

Данас, 2.септембра 2019. године у дворишту Основне школе „Херој Иван Мукер“ организован је свечани пријем првака. Присутне ђаке, родитеље, наставно особље и остале присутне, прво је поздравила директорка школе, Драгана Ристић. Срећан почетак школовања пожелео је председник општине, Никола Вучен. У част нове генерације ученика првог разреда, са жељом да им овај дан остане у лепом сећању, уприличена је приредба добродошлице коју су припремили њихови старији другари. Педагог школе, Слађана Мандић, прозвала је прваке који су нестрпљиво очекивали овај први дан у школи.

Након приредбе прваци су упознали своје учитељице, Данијелу Ђорђевић, Сузану Јањић и Бисерку Петковић и имали су свој први школски час.

Свим првацима желимо срећне и успешне школске дане, много игре и дружења и да им ови први дани у школи, као и сви остали, буду незаборавни.


Свечани пријем првака септембар 2018.

Свечани пријем првака септембар 2017.


Изводи из Закона о основама система образовања и васпитања

Упис ученика у основну школу

Члан 98.

У први разред основне школе уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година.

Уз документацију потребну за упис, родитељ доставља и доказ о здравственом прегледу детета.

Изузетно, деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу у школу, без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације.

Испитивање детета уписаног у школу врше психолог и педагог школе на матерњем језику детета, применом стандардних поступака и инструмената, препоручених од надлежног завода, односно овлашћене стручне организације. Ако не постоји могућност да се испитивање детета врши на матерњем језику, школа ангажује преводиоца на предлог националног савета националне мањине.

Испитивање деце са моторичким и чулним сметњама врши се уз примену облика испитивања на који дете може оптимално да одговори.

У поступку испитивања детета уписаног у школу, школа може да утврди потребу за доношењем индивидуалног образовног плана или додатном подршком за образовање. Ако додатна подршка захтева финансијска средства, упућује писмени захтев изабраном лекару надлежног дома здравља за процену потреба за пружањем додатне образовне, здравствене или социјалне подршке које утврђује интерресорна комисија.

У школу за образовање ученика са сметњама у развоју могу да се упишу деца на основу препоруке изабраног лекара надлежног дома здравља, а на основу процене потреба за пружањем додатне образовне, здравствене или социјалне подршке ученику, уз сагласност родитеља.

Дете старости од шест до шест и по година уписује се у први разред након провере спремности за полазак у школу.

Проверу спремности детета врши психолог школе применом стандардних поступака и инструмената, препоручених од надлежног завода, односно овлашћене стручне организације.

У поступку провере спремности на основу мишљења психолога школа може да препоручи:

1)    упис детета у први разред;

2)    одлагање поласка детета у школу за годину дана, уз наставак похађања припремног предшколског програма.

Родитељ, односно старетељ детета, коме је препоручено одлагање поласка детета у школу за годину дана, може да поднесе захтев комисији школе за поновно утврђивање спремности за упис у школу. Комисију чине: психолог, педагог, учитељ и педијатар детета.

Комисија школе применом стандардних поступака и инструмената, може да одобри упис детета или да потврди одлагање уписа детета за годину дана.

Ако дете старије од седам и по година због болести или других разлога није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред на основу претходне провере знања.

Школа је дужна да упише свако дете са подручја школе.

Школа може да упише и дете са подручја друге школе, на захтев родитеља, у складу са могућностима школе.

Родитељ, односно старатељ може да изабере основну школу у коју ће да упише дете подношењем захтева изабраној школи најкасније до 1. фебруара текуће календарске године у којој се врши упис.        

У први разред основне музичке, односно балетске школе, уписује се ученик основне школе који положи пријемни испит, у складу са посебним законом.

Јединица локалне самоуправе води евиденцију и обавештава школу и родитеље, односно старатеље о деци која су стасала за упис и која су уписана у школу.

Ближе услове за процену потреба за пружањем додатне образовне, здравствене или социјалне подршке ученику, састав и начин рада интерресорне комисије, прописују споразумно министар надлежан за послове здравља, министар надлежан за послове социјалне политике и министар.

Члан 163.

Новчаном казном од 5.000 до 25.000 динара казниће се за прекршај родитељ, односно старатељ ако намерно или без оправданог разлога не упише дете у основну школу или ако дете без оправданих разлога не похађа наставу у основној школи.


ОШ "Херој Иван Мукер".


БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА УЧЕНИКЕ ПРВОГ РАЗРЕДА

Наставничко веће ОШ "Херој Иван Мукер" донело је одлуку, да уџбенике за први разред ученици добију бесплатно.

 

Упис ученика у први разред 2015/2016

                                

Драги родитељи будућих првака, обавештавамо Вас да је у току упис деце у први разред за школску 2015/16 годину у ОШ „Херој Иван Мукер“.

ОШ Херој Иван Мукер је школа са традицијом дужом од пола века. Основана је давне 1954. године.Она нуди могућност да ученици стекну квалитетна знања и одговарајуће васпитање уз подршку искусних и висококвалификованих                                                             учитеља и наставника.

Млађим ученицима је на располагањупродужени боравак који им пружа безбедност, правилну исхрану, васпитање,

 стручну помоћ у учењу и дружење са вршњацима.У школи успешно раде многе секције: спортске (фудбал, рукомет, одбојка, кошарка,...), литерарна, еколошка, драмска,  новинарска, оркестар, хор, моделарско-техничка секција, ...

Подсећамо Вас да се у први разред основне школе уписује свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година.

Документација која је потребна:

-        Извод из матичне књиге рођених

-        Потврда о обављеном педијатријском прегледу

-        Потврда о пребивалишту детета

-        Уверење о завршном припремном предшколском програму.

Нека и Ваше дете постане део

 велике породице „ХИМ“ јер она постоји због 

Ваше деце и Вас!

      

Добродошли!

 

                                 ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ 2014/2015. ГОДИНЕ

Школска 2015/2016. година почиње у уторак, 1. септембра 2015. године.

Свечани пријем првака је у 10 часова 

ОШ Херој Иван Мукер је школа са традицијом дужом од пола века. Основана је давне 1954. године.Она нуди могућност да ученици стекну квалитетна знања и одговарајуће васпитање уз подршку искусних и висококвалификованих учитеља и наставника.

Млађим ученицима је на располагањупродужени боравак који им пружа безбедност, правилну исхрану, васпитање, стручну помоћ у учењу и дружење са вршњацима.

У школи успешно раде многе секције: спортске (фудбал, рукомет, одбојка, кошарка,...), литерарна, еколошка, драмска,  новинарска, оркестар, хор, моделарско- техничка секција, ...

Нека и Ваше дете постане део велике породице «ХИМ» јер она постоји због Ваше деце и Вас!

      

Добродошли!

  

  Пријављивање будућих првака почиње 24.1.2014. и траје до 1.5.2014. сваког радног дана од 8:00 до 14:00 часова.   Тестирање предшколаца за полазак у први разред ће бити обављено у мају по утврђеном распореду о ком ће родитељи бити обавештени приликом пријављивања детета.

ПОЗИВАМО СВЕ РОДИТЕЉЕ ДА УПИШУ СВОЈУ ДЕЦУ У НАШУ ШКОЛУ ЗАТО ШТО:

- ИМАМО НАЈВИШЕ ОСВОЈЕНИХ НАГРАДА НА РЕПУБЛИЧКИМ, ОПШТИНСКИМ И ОКРУЖНИМ ТАКМИЧЕЊИМА.

- ПРУЖАМО КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ СА ВИСОКО ШКОЛОВАНИМ НАСТАВНИМ КАДРОМ

- БОРИМО СЕ ПРОТИВ СВАКЕ ВРСТЕ НАСИЉА И ПРЕВЕНТИВНО ДЕЛУЈЕМО, ПА ЈЕ И БЕЗБЕДНОСТ НАШИХ УЧЕНИКА НА                              ЗАВИДНОМ НИВОУ

- НУДИМО КВАЛИТЕТНО ДРУЖЕЊЕ И УЧЕЊЕ У ПРОДУЖЕНОМ БОРАВКУ УЗ СТРУЧНУ ПОМОЋ УЧИТЕЉА

- УЧЕШЋА У РАЗНИМ ПРОЈЕКТИМА СУ НАМ ОМОГУЋИЛА РАД СА УЧЕНИЦИМА У ДВА КАБИНЕТА ЗА ИНФОРМАТИКУ, У                                        МУЛТИМЕДИЈАЛНОЈ УЧИОНИЦИ, ДОБРО ОПРЕМЉЕНУ ФИСКУЛТУРНУ САЛУ, БИБЛИОТЕКУ СНАБДЕВЕНУ ЛЕКТИРОМ И НОВИМ                 САВРЕМЕНИМ КЊИГАМА,...