Ученички парламентХУМАНОСТ БЕЗ ГРАНИЦА

Да добро и емпатија у људима у овим тешком временима и даље постоје потврдили су наши ученици који су се у веома великом броју одазвали хуманитарној акцији за помоћ деци са Косова и Метохије. Несебично су се одвојили од својих играчака и слаткиша и одлучили да обрадују своје другаре којима таква пажња пуно значи. Захваљујемо овом приликом Ученичком парламенту који је у нашој школи организовао ову активност , свој деци и родитељима који су несебичношћу учинили да се ова идеја спроведе у дело. Дарујући човек може само да постане богатији.

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Представници Ученичког парламента наше школе одржали су презентацију ученицима 7. и 8. разреда поводом обележавања Светског дана борбе против сиде. Циљ предавања је буђење свести о овој болести, начинима преношења, превенцији и лечењу.

Предавање је било корисно и едукативно и наши ученици су добили значајне информације у циљу заштите и спречавања преношења болести.

Предавање су пратиле наставнице биологије, хемије, српског језика, дефектолог и педагог школе.


У ч е н и ч к и п а р л а м е н т 2021/2022.

Oгњен Петровић Ђорђе Ђорђевић

Милица Момчиловић Александра Марковић

Дуња Будимир Елена Секулић

Мијана Марковић Теодора Животић

Нина Стајић Лука Павићевић

Катарина Шулејић Марко Ивановић

Емилија Тепавац Ивана Секулић


План рада ученичког Парламента.docx

27. јун ·

ОШ „Херој Иван Мукер" у акцији „Добри људи, добра дјела"

Да хуманост не зна за границе и да се далеко чује показује и следећа вест коју у целости преносимо. Подсетимо, у хуманитарним акцијама учествовали су ученици наше школе, запослени, као и новинарска секција. Циљ ове акције је да покажемо да нема препрека, ако желимо помоћи, повезати се и поучити друге, свако добро дело доноси радост, мења нас и чини бољима.

У жељи да сачува од заборава имена великих добротвора Друштва, СПКД „Просвјета“ у Тузли организовала је лијепу активност током мјесеца маја на тему „Добри људи, добра дјела“. Њихове свијетле примјере настављају и нове генерације, свако колико може. Дјеца слиједе примјере својих учитеља и тако дивни круг доброте и љубави траје. Својим добрим дјелима обрадовала су нас дјеца:

ОШ „ВОЖД КАРАЂОРЂЕ“ АЛЕКСИНАЦ

ОШ „ОЛГА ПЕТРОВ“ БАРАНДА

ОШ „ФИЛИП ВИШЊИЋ“ БЕОГРАД

ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“ БЕОГРАД

ОШ „РАДЕ ДРАИНАЦ“ БОРЧА

ОШ „ДВОРОВИ“ ДВОРОВИ

ОШ „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“ КОСОВСКА КАМЕНИЦА

ОШ „ЛИПНИЦА“ ЛИПНИЦА, ТУЗЛА

ОШ „ХЕРОЈ ИВАН МУКЕР“ СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА

ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“ ТРЕБИЊЕ


08.03.2021. Осмомартовски хуманитарн базар за нашег друга

Хуманитарне продајне изложбе у организацији Ученичког парламента

Представници ученичког парламента ОШ ,,Херој Иван Мукер" присуствовали су свечаном отварању изложбе ,,Великани наше славне прошлости"

У Градском позоришту у Смедеревској Паланци, у понедељак, свечано је отворена изложба ,,Великани наше славне прошлости" београдске уметнице Љиљане Стевановић Љис, а у организацији Савеза удружења потомака ратника Србије (1912-1920) Подружница Смедеревска Паланка. Изложбе су посвећене Балканским ратовима и Првом светском рату, на којима се налазе српске војводе и неименовани учесници ратних сукоба са почетка прошлог века.


Ученички парламент 2018/2019.

24. децембар 2019. ·

Ученици наше школе учествовали су у акцији под називом „Новогодишњи гимназијски хуманитарни базар", који је организован данас, 24.12.2019. године. Сав приход од ове племените и креативне акције иде у хуманитарне сврхе. Похваљујемо све ученике и наставнике који су се одазвали и прикључили акцији.


Ученички парламенти - закони и конвенције

Ученички парламенту школској2018/2019 години

Успостављање и постојање ученичких парламената заснива се на међународним и националним документима који гарантују право на удруживање и учешће у доношењу одлука.

Закон о основама система образовања и васпитања (чланови 56, 95 и 98)

- Службени гласник РС, бр. 62/2003, 64/2003, 58/2004, и 62/2004.

 • Ученички парламент може да се организује у последња два разреда основне школе и у средњој школи.

 • Ученички парламент се бира сваке школске године и има свог председника.

 • Ученички парламент чине по два изабрана представника сваког одељења школе (у уметничким школама - по три из сваког разреда, односно године).

 • Ученички парламенти школа могу да се удружују у заједницу ученичких парламената.

 • Ученички парламент разматра однос и сарадњу ученика и наставника, васпитача и стручних сарадника.

 • Ученички парламент обавештава ученике о питањима од посебног значаја за њихово школовање.

 • Ученички парламент даје мишљење и предлоге стручним органима, школском одбору, савету родитеља и директору о:

  • правилима понашања у школи,

  • годишњем програму рада,

  • школском развојном плану,

  • слободним и ваннаставним активностима,

  • учешћу на спортским и другим такмичењима и организацији свих манифестација ученика у школи и ван ње.

Конвенција о правима детета

Усвојена је на Генералној скупштини Уједињених нација, 20. новембра 1989. године. Савезна република Југославија ју је ратификовала у децембру 1990, а пошто је Република Србија преузела обавезе из свих ратификованих међународних уговора и она се сматра државом ћланицом овог међународног уговора. Ова конвенција представља најзначајнији међународни уговор којим се посебно штите права детета и који је обавезујућег карактера.

Члан 12.

Дете има право на слободно изражавање сопственог мишљења и право да се његово мишљење узме у обзир у свим стварима и поступцима који га се непосредно тичу.

Члан 13.

Дете има право да слободно изражава своје погледе, да тражи, прима и саопштава информације и идеје свих врста и на различите начине, без обзира на границе.

Члан 14.

Држава ће поштовати право детета на слободу мисли, савести и вероисповести и право и обавезу родитеља да их у томе усмеравају.

Члан 15.

Деца имају право на слободу удруживања и слободу мирног окупљања.

Универзална декларација о људским правима

Усвојена је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 10. децембра 1948. године. Представља најшире прихваћен документ из области људских права, који наглашава неотуђивост сваког љуског бића.

Члан 19.

Свако има право на слободу мишљења и изражавања, што обухвата и право да не буде узнемираван због свог мишљења, као и право да тражи, прима и шири обавештења и идеје било којим средствима и без обзира на границе.

Члан 20.

Свако има слободу мирног окупљања и удруживања. нико се не може приморати да припада неком удружењу.

Конвенција о заштити људских права и основних слобода

- Европска конвенција о људским правима

Донета је у оквиру међународне организације Савета Европе 4. новембра 1950. године. Заснива се на принципима Универзалне декларације о људским правима и могу је потписати само чланице Савета Европе. Наша држава је постала чланица Савета Европе априла 2003. године. Марта 2004. године Република Србија (тада као Србија и Црна Гора) је потписала Европску конвенцију о људским правима.

Члан 10.

Имате право да одговорно кажете и напишете шта мислите као и да дате и примате информације од других људи.

Члан 11.

Имате право да учествујете у мирним скуповима и оснивањима или придруживању удружењима - укључујући и синдикате.

Школска 2013/2014

Документ о активностима ученичког парламента за 2013/14 можете погледати ако кликнете овде

Документ о програму ученичког парламента можете погледати ако кликнете овде