ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА ОШ "ХЕРОЈ ИВАН МУКЕР"

Јуче је у препуној сали Скупштине општине, у предивној атмосфери и у присуству ученика, њихових породица, наставника и другова, уприличена свечана додела књига, диплома и награда најбољим ученицима наше школе.

Ова школске године ученици свих разреда су показали изузетно залагање и успех на свим нивоима одржаних такмичења и заслужно су традиционално, на Видовдан, награђени за свој рад.

Посебна пажња је посвећена ученицима осмог разреда, који су са изузетним успехом завршили основну школу и сходно томе награђени књигама, Доситејевим и Вуковим дипломама.

Са поносом истичемо да ове године наша школа има 18 Вуковаца: Калина Илић, Огњен Петровић, Алекса Михајловић, Димитрије Пекић, Лена Радошевић, Елена Стевановић, Дуња Будимир, Софија Јанковић, Тадија Јанковић, Андреа Станковић, Милица Стојадиновић, Емилија Харш, Сара Кнежевић, Хелена Пауновић, Михајло Радоњић, Нина Стајић, Николина Радовановић и Анастасија Спасојевић.

За ђака генерације проглашена је Софија Јанковић, а спортиста генерације је Дуња Будимир, које је школа додатно наградила.

За изузетан успех на Републичком такмичењу из математике награђене су Калина Илић, Софија Јанковић и Сара Кнежевић, за успех на Републичком такмичењу из атлетике Дуња Будимир и Душан Тасић, док је за идејно решење новог лога школе награђена Катарина Шулејић.

Међу награђеним ученицима је и Андреја Радисављевић, ученик седмог разреда, који је од стране Атлетског савеза Србије проглашен за најбољег спортисту атлетичара у категорији пионира.

Надамо се да ће и убудуће наша школа имати овако успешне ученике и да ћемо се и даље поносити што смо сви део овог тима!


ЈОШ ЈЕДНА НАГРАДА ЗА СТАШУ

На недавно одржаном Регионалном такмичењу музичких школа у Београду, наша ученица трећег разреда Сташа Радовановић, освојила је одлично друго место и на најбољи начин представљала и музичку и своју основну школу.  Поносимо се успесима наших свестраних ученика!

Међунаодни дан жена – 8. март

Ученички парламент је данас одржао презентацију, ђацима од 5. до 8. разреда, на тему ,,Истакнуте српске уметнице".

Повод за данашње дружење, учење и игру јесте празник који се прославља широм света.

На почетку овог часа, ученици су се забављали решавајући игру асоцијација, а затим су говорили о најпознатијим Српкињама, уметницама различитих епоха, учили о њиховом животу и делима, покушавајући да инспиришу млађе ученице и ученике да схвате важност уметности и положаја жена у друштву.

Ученици су на крају часа одговарали на питања о томе колико су жене данас у равноправном положају, да ли жене раде више и да ли би променили нешто у положају жена.

Ова тема је још увек веома актуелна јер ,,нема државе у којој су мушкарци и жене потпуно равноправни."

СРЕЋАН 8. МАРТ И ОД НАШИХ УЧЕНИКА ИЗ МАЛЕ ПЛАНЕ И БАНИЧИНЕ И ЊИХОВИХ УЧИТЕЉИЦА! 

СВИМ ДАМАМА ЖЕЛИМО СРЕЋАН 8. МАРТ!

Радови ученика наше ликовне секције, с љубављу и пажњом направљених поводом овог дана.

Рад нашег тима за културну делатност  у одељењу 8-1 на часу одељењског старешине наставнице музичке културе Милене Петровић поводом Дана државности

25.02.2023. ОДРЖАНО ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ У НАШОЈ ШКОЛИ

Данас је наша школа била домаћин Општинског такмичења из српског језика и језичке културе. Стотину ученика свих основних школа наше општине надметало се данас у знању граматичких и правописних правила матерњег језика. Хвала свим учесницима, ученицима и наставницима, дежурним наставницима и помоћном особљу који су допринели да све протекне у најбољем реду и дружењу.

21.02. је Међународни дан матерњег језика.

Употреба страних језика је неопходна, али је неговање свог матерњег језика наша дужност.

"Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу? Не узимајте туђу реч у своја уста. Узмеш ли туђу реч,  знај да је ниси освојио, него си себе потуђио." Стефан Немања

СВЕТОСАВСКИ БАЛ У НАШОЈ ШКОЛИ

Протекле недеље Тим за културну делатност наше школе, чији је координатор наставница музичке културе Милена Петровић организовао је за наставнике и ученике седмог и осмог разреда  Светосавски бал под маскама. Овај бал је нешто ново што се јако свидело и ученицима и наставницима, који су првенствено показали своју креативност одабиром свечане тоалете и маске, а такође и даровитост за плес уз звуке класичне музике.

Бал је прошао у најбољем реду, у лепом дружењу и надамо се да ће се поновити у наредним годинама.

НАШ АНДРЕЈА РАДИСАВЉЕВИЋ НА ДОДЕЛИ ПРИЗНАЊА ЗА НАЈУСПЕШНИЈЕГ МЛАЂЕГ ПИОНИРА АТЛЕТИЧАРА 

У суботу, 28.01.2023. у ОШ "Херој Иван Мукер" одржани су Зимски сусрети учитеља Србије. Друштво учитеља је за ову годину организовало шест обука које се баве актуелним и атрактивним питањима у настави и образовању са изузетним предавачима, тако да су учитељи и стручни сарадници из паланачких, али и из школа из суседних градова, имали прилику да се кроз занимљиве радионице друже, размењују знања и искуства  и уједно едукују.

Светосавска академија  28.01.2023.

На синоћној Светосавској академији свих школа, одржаној у Великој сали Општине, нашу школу су величанствено представили ученици: Иван Јордановић, Нина Стајић, Дуња Будимир, Лука Митровић и Петар Славковић, уз музичку пратњу Петра Тодоровића, који су наступили са рецитацијом „Потрага за лицем“ аутора Саше Гавриловића. Добитнице Светосавске награде ове године су наставнице: Јелена Рајић, Биљана Славковић и Ана Живковић, које су у претходној години  са својим ученицима оствариле најбоље резултате на републичким такмичењима. Честитамо!

10.01.2023. је у организацији Рачунарске гимназије у Београду започео четвородневни курс WordPress-а као увод у такмичење IT Girls 2023. Ученица наше школе, Тара Јевђенијевић, била је једна од полазница ове обуке.

Финале такмичења IT Girls одржава се традиционално 8. марта, као симболично обележавање празника посвећеног женској равноправности. На финалу ученице се такмиче у изради веб сајтова користећи WordPress. 

Последњег дана првог полугодишта наши ученици са сметњама у развоју добили су новогодишње пакетиће од брачног пара из Кусатка. Ово је други пут да ови добри људи дарују наше ученике и хвала им на томе. Добро се добрим враћа! 

Сви ученици из Баничине и Мале Плане са својим учитељицама желе вам срећну, успешну и благодарну Нову 2023. годину!

20.12. су и наши ђаци прваци у Баничини добили поклоне од локалне самоуправе за успешну школску годину. 

ХУМАНОСТ БЕЗ ГРАНИЦА

Да добро и емпатија у људима у овим тешком временима и даље постоје потврдили су наши ученици који су се у веома великом  броју одазвали хуманитарној акцији за помоћ деци са Косова и Метохије. Несебично су се одвојили од својих играчака и слаткиша и одлучили да обрадују своје другаре којима таква пажња пуно значи. Захваљујемо овом приликом Ученичком парламенту који је у нашој школи организовао ову активност , свој деци и родитељима који су несебичношћу учинили да се ова идеја спроведе у дело. Дарујући човек може само да постане богатији.

ПОСЕТА ПРЕДШКОЛАЦА ИЗ ВРТИЋА о други пут су нас посетили предшколци из вртића "Лептирић" са васпитачицом. Као и увек, дочекали су их другари четвртог разреда са којима су имали јако забавну радионицу прављења новогодишњих украса, које су наши мали гости понели у вртић за украшавање јелке. Предшколци су били одушевљени новогодишњим изгледом хола, где су се за крај посете фотографисали, а од својих другара за успомену су добили поклончиће. Хвала другарима на посети и дивном дружењу.

Обрадовале су нас новогодишње честитке које су пристигле нашим ученицима од ученика пријатељске школе из Турске. Заједнички пројекат и љубав према уметности и деци изнедрили су једно дивно пријатељство. 

08.12.2022. Претходних дана у нашој школи су реализоване радионице на тему Школа без насиља које су припремили ученици Вршњачког тима са ученицима трећег разреда. Ученици трећег разреда су са својим старијим другарима из школе размењивали искуства, подсећали се коме, када и како треба да пријаве насиље и наравно да га они сами не чине.

Протекле недеље на часу ЧОС-а у оквиру акције професионалне оријентације "Родитељ у ципелама наставника", родитељ Драган Хрстић одржао је предавање у 7-4 о свом занимању - техничар за оптичку инфраструктуру и о ПТТ школи, коју је завршио. У плану је и посета његовом радном месту. Хвала Драгану на занимљивом и корисном дружењу. 

06.12.2022. у нашој школи одржан семинар за наставнике енглеског језика у организацији издавачке куће Pearson Acronolo. Предавач је био Conrad Kellet из Уједињеног Краљевства. Држао је предавање о унапређивању наставе у складу са новим образовним тенденцијама. Осим наставника ОШ "Херој Иван Мукер", семинар су похађале и колеге из других школа општина Смедеревска Паланка и Велика Плана. 

 СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Представници Ученичког парламента наше школе одржали су презентацију ученицима 7. и 8. разреда поводом обележавања Светског дана борбе против сиде. Циљ предавања је буђење свести о овој болести, начинима преношења, превенцији и лечењу.

Предавање је било корисно и едукативно и наши ученици су добили значајне информације у циљу заштите и спречавања преношења болести.

Предавање су пратиле наставнице биологије, хемије, српског језика, дефектолог и педагог школе.

01.12.2022. У ПОСЕТИ ФИРМИ ИНСТАЛМОНТ

Одељење 7-2 је са разредном Аном Живковић у оквиру професионалне оријентације посетило предузеће Инсталмонт и упознало се са њиховим начином рада. Захваљујемо запосленима на пријему.

НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉЕ РАДОВЕ НАШИХ ЂАКА

У петак 25. новембра, у Музеју "21.октобар" у организацији Спомен-парка "Крагујевачки октобар" у Крагујевцу, свечано су уручене награде нашим талентованим ученицима осмог разреда који су учествовали на ликовном и литерарном конкурсу "Доста су свету једне Шумарице".

Другу награду са својим ликовним радим освојио је Данијел Марковић, док је Лука Митровић освојио похвалу за оригиналан приступ теми песмом "Они сузу не траже. Они реч траже". Честитамо!

23.11.2022. МЕЂУНАРОДНИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС УДРЖЕЊА ,,СВЕТ РЕЧИ"

На међународном литерарном конкурсу Удружења грађана ,,Свет речи" из Велике Плане у сарадњи са Министарством омладине и спорта Републике Србије, на тему ,,Кад душа заболи", троје ученика наше школе остварило је изузетне резултате. Од укупно 59 послатих радова за основне школе, изабрани су најбољи радови који ће бити објављени у Зборнику почетком 2023. године са каталогизацијом у Народној библиотеци Србије. Такође, тада ће бити организована и свечана додела диплома и захвалница за награђене ученике и менторе.

Анастасија Спасојевић, ученица 8. разреда, остварила је 3. ранг што је уједно и најбољи пласман свих ученика у нашој општини. Ментор: наставница српског језика и књижевности Данијела Петковић.

Марко Стојковић, ученик 7. разреда, такође 3. ранг. Ментор: наставница српског језика и књижевности Марија Трифуновић.

И Милица Марковић, ученица 8. разреда, 5.  ранг. Ментор: Данијела Петковић.

Честитамо ученицима наше школе и њиховим наставницама на успеху.

УГЛЕДНИ ЧАС У ЧЕТВРТОМ РАЗРЕДУ

Учитељице Бисерка Петковић и Сузана Јањић, одржале су овог месеца угледни час са ученицима 4-1 и 4-2. Обрађена је наставна јединица НАЦИОНАЛНИ ПАРКОВИ СРБИЈЕ из предмета Природа и друштво.

Ученици су радили у мешовитим групама и свака група је представљала по један нацинални парк Србије. Користили су припремљен материјал и онај који су сами пронашли, тако да су у групама и међу групама размењивали нове информације и тако до краја часа стекли нова сазнања о свим националним парковима. На крају часа имали су занимљив квиз питања и погађања да би на крају склапали слагалице националног парка који су погодили. Час је био деци јако занимљив и иновативан.

У оквиру Еразмус+ пројекта "ARTECOLE"- Уметност у школи, пројектни тим ОШ "Херој Иван Мукер" у саставу: Драгана Ристић-директор школе, Слађана Мандић-педагог и координатор, Елизабета Милошевић наставник биологије и Маријана Никодијевић- наставник енглеског језика, учествовао је у реализацији мобилности у партнерској школи "Giuseppe Pagoto" у граду Ериче, на Сицилији.

Том приликом представљене су припремљене пројектне активности у оквиру партнерских школа, радило се на планирању будућих и упознавали смо се са начином рада и културолошким обележјима италијанске школе кроз посете часовима, размену искустава са колегама и ученицимa.

Као најупечатљивији моменат нашег боравка издвајамо извођење српске химне од стране школског оркестра чиме су нам домаћини исказали велику част и поштовање.

У ЦИПЕЛАМА НАСТАВНИКА

Поводом Светског дана толеранције и у оквиру професионалне оријентације ученика осмог разреда, била нам је у посети медицинска сестра Хитне помоћи Ивана Срејић. Час је био јако едукативан и занимљив и изазвао велико интересовање ђака. Захваљујемо нашој гошћи на издвојеном времену и сарадњи.

У ОШ " Херој Иван Мукер" је поводом Међународног дана толеранције организован избор за НАЈТОЛЕРАНТНИЈЕГ УЧЕНИКА у одељењу. Са циљем неговања и промовисања позитивних облика понашања данас су додељене дипломе изабраним ученицима. Наш понос! Требало би да се си угледамо на њих! Хвала вам на примерима доброг понашања! 

ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

11. новембар обележава се као Дан примирја у Првом светском рату, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у француском граду Компјену потписано примирје и окончан Први светски рат. Ово примирје је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године. Симбол овог важног догађаја је цвет Наталијина рамонда, а као државни празник овај датум се у Србији прославља од 2012. године. Наставница историје Сања Јовановић је са својим ученицима припремила пано у част овом дану, у славу и част предака.

РАДИОНИЦА "ДА ЛИ СТАТУЕ ГОВОРЕ"

У оквиру Erasmus+ пројекта, уз учешће великог броја ученика и наставника, одржана је у холу наше школе радионица под називом "Да ли статуе говоре". Након уводног предавања о вајарству, наставнице ликовне културе Радмиле Михајловић, ученици су од глине и сапуна правили скулптуру Kуду антилопе. Придружили су им се и ученици одељења са сметњама у развоју, који су са радошћу учествовали у свим активностима.


КВИЗ "ЖИВОТ И ДЕЛО ВУКА КАРАЏИЋА"

Четвртог дана Вукове недеље наше ђаке и наставнице српског језика угостили су  ученици ОШ "Вук Караџић", који су организовали квиз "Живот и дело Вука Караџића". 

Ученици обе школе, у пријатељској атмосфери, надметали су се у знању, а циљ квиза био је да ученици покажу колико познају живот и дело Вука Караџића, али и да покажу знање из опште културе.

Показани резултати били су на завидном нивоу, а важније од коначног исхода, била је пријатељска атмосфера и развијање колективног духа.

Похваљујемо наше ученике: Иву Спасојевић, Мињу Ђорђевић,  Ђорђа Тодоровића, Марка Милића, Тадију Јанковића, Нину Стајић и Ивана Јордановића, који су били учесници, као и наставнице српског језика и књижевности: Светлану Стевановић, Зорку Радовић и Данијелу Петковић. 

Овом приликом захваљујемо домаћинима који су однели победу на гостопримству и срдачном дочеку и надамо се сличним дружењима и у будућности.

ДРУЖЕЊЕ СА ПРЕДШКОЛЦИМА

Протекле недеље нашу школу су посетили најслађи гости, предшколци из градских вртића "Наша радост", "Лептирић" и "Петар Пан". Са радошћу су их дочекале будуће учитељице и другари четвртаци који су им рецитовали песме добродошлице и помогли у креативним ликовним радионицама у школској библиотеци. Одушевљени предшколци су потом обишли нашу школу, а посебну пажњу им је привукао живописни изглед кабинета за биологију. За своју креативност наши мали гости су почашћени слаткишима, а наша школа је за успомену на ово дружење од њих добила хамер са цртежима. Ипак, највећи поклон који смо добили је искрени осмех на њиховим радосним лицима док су проводили време у нашој школи. До нових заједничких дружења!

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

"Домовина, то није мртва груда

која нас гвозденом руком веже,

то је љубав за облак што плови овуда

за песму што се овде разлеже"

Данас је у организацији Удружења потомака ратника 1912-1920, обележен Дан ослобођења Смедеревске Паланке у Првом светском рату. Ученици наше школе својим присуством и читањем родољубивих стихова исказали су почаст палим српским борцима, својим прецима.

ПАПИРНИ СВЕТ У МУЗЕЈУ

Народни музеј у Смедеревској Паланци организује пети по реду Изложбени дечији салон  и тим поводом организује ликовне радионице у којима учествују ученици из свих основних школа нашег града. Тема овогодишњег салона је "Папирни свет".  Ученици наше школе са наставницама ликовне културе Радмилом Марковић и Сањом Јоковић одазивају се овим радионицама и уживају у раду и дружењу, а 3. новембра ће бити отворена изложба награђених ученика.

10.10.2022. ПОСЕТА НАШЕГ ШКОЛСКОГ ПАРЛАМЕНТА СКУПШТИНИ ОПШТИНЕ

У оквиру Дечје недеље одржана је посета свих ученичких парламената Скупштини општине, као и разговор са председницом Радмилом Радисављевић. Ученици су износили своје предлоге и запажања, постављали питања о раду школе, стипендијама, превозу и осталим темама које су их занимале. Посета је била пријатна и значајна и ученици су стекли увид у рад општинских органа.

ДАН ШКОЛЕ

Свечаном академијом 7.10.2022.  прослављен je Дан школе "Херој Иван Мукер". У холу школе приређен је програм који су за ову прилику извели наши ученици,од првог до осмог разреда, који су се са својим учитељима и наставницима потрудили да улепшају овај дан. Ученици старијих разреда показали су како би изгледало када би јунаци из лектира и уџбеника проговорили и били стварни.

Било је и рецитација и фолклорних кореографија ученика млађих разреда, али и музичких нумера, у којима је специјални гост био бивши ученик ове школе Радоје Ђурђевић. Уживајте у програму!

МАСКЕНБАЛ

6.10.2022. је у оквиру Дечје недеље у ОШ "Херој Иван Мукер" и у подручној школи у Малој Плани одржан маскенбал ученика од првог до четвртог разреда. Ученици су и ове године показали изузетну креативност и могле су се видети јако занимљиве маске.

Заједно са учитељима ученици матичне школе традиционално су прошетали до центра града и улепшали дан нашим суграђанима. На Тргу су их дочекали представници Ђачког парламента који су имали изложбени простор на коме су се традиционално и ове године нашли ученички радови, а новац прикупљен овим путем биће искоришћен у хуманитарне сврхе.

5.10.2022. је на Градском стадиону успешно реализован Јесењи крос за више од шестсто ученика наше школе. Лепо време је послужило наше ђаке који су квалитетно провели овај спортски дан. Сви ученици су показали спортски дух, спремност да истрају до краја трке, а најбољи и најбржи од првог до осмог разреда су и награђени дипломама.


СПОРТСКИ ДАН 4.10.2022.

У оквиру Дечје недеље у нашој школи било је доста активности, а једна од њих је и спортско надметање међу различитим одељењима. Такмичење у баскету 3х3 одржало се у матичној школи међу ученицима шестог, седмог и осмог разреда.

У подручној школи у Малој Плани одржан је крос.

У оквиру Дечје недеље која је почела 3.10. под слоганом "Шта детету треба да расте до неба", нашу школу је посетио мађионичар Оскар. Ученици млађих разреда су одушевљено посматрали мађионичарске трикове, а поједини су били и помагачи и тако су на један занимљив начин започели школски дан. 

30.09.2022. У нашој школи данас је одржана обука наставника за коришћење Е-twinning платформе и реализацију пројектне активности у оквиру Еrasmus+ пројекта АRTECOLE- Да ли статуе говоре? Реализатори активности су Слађана Мандић, Елизабета Милошевић и Маријана Никодијевић. Сви учесници су својим идејама допринели да дискусија буде динамична и продуктивна.Надамо се да ћемо реализацијом ових часова и применом иновативних метода допринети квалитету наставе у нашој школи.

НАШИ ЧЕТВРТАЦИ НА ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ

У петак, 16. септембра, ученици четвртог разреда наше школе су са својим учитељицама у Библиотеци "Милутин Срећковић" присуствовали промоцији књиге "Софијине мудролије са Марком Краљевићем" Александре Михајловић, професорке српског језика и књижевности.

Промоција је била јако занимљива, ученици су активно  учествовали и одговарали на питања о животу Марка Краљевића, сазнали многе нове чињенице, учествовали у квизу и на један другачији начин се упознали са оним што их тек чека у будућим разредима, са личностима и јунацима српске историје и епске поезије.

Хвала ауторки на дивном дружењу. Хвала Библиотеци "Милутин Срећковић" на позиву и надамо се новој сарадњи наше школске и градске библиотеке.

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

,,Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.“ Вук Стефановић Караџић

26. септембар је Европски дан језика и обележава се од 2001. године широм Европе.

Европски дан језика се обележава сваке године и наглашава важност да се очувају и побољшају богате језичке разноликости Европе. Циљ је да се прошири спектар језика које људи уче и  неопходност превазилажења језичких препрека, побољшање комуникације и разумевање припадника различитих језика. Учење језика других људи је и начин који нам помаже да се боље разумемо и превазиђемо своје културне разлике.

У нашој школи ове године актив наставника језика одлучио је да овај дан обележи указивањем на присуство страних речи у нашем језику. Ученици су истраживали турцизме, германизме, галицизме и англицизме који се јављају у српском језику. Писали су реч љубав на различитим европским језицима.

Одељење 7-3 се бавило англицизмима у српском језику. Ученици су најпре имали презентацију о постанку енглеског и српског језика. Затим су цртали обе државе и њихова обележја, набрајали речи које су позајмљене из енглеског и бележили их и лепили са леве стране, а затим их преводили на српски језик и лепили са десне стране хамера. Тако су кроз забаву направили свој рад и научили нешто ново. 

Такође, једна од важних тема ове године јесте значај језика националних мањина којом су се позабавили ученици наше школе. Учили су како се на језицима националних мањина изговарају поједине речи, којим језичким групама припадају дати језици и у којим деловима наше државе се говоре језици националних мањина.

И у подручној школи у Баничини, ученици 5. разреда представили су значај чувања матерњег језика и подсетили се неких правописних и граматичких правила, док су се ученици 8. разреда бавили темом језика националних мањина.

ОШ "ХЕРОЈ ИВАН МУКЕР" ОБЕЛЕЖИЛА ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НAЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

15. септембар је датум када наша земља обележава Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Ово је датум пробоја Солунског фронта у Првом светском рату и представља симбол вековне борбе српског народа.

Застава, као и наша историја, традиција, наш језик, јесу оно што нас чини српским народом и зато их чувајмо и преносимo младим поколењима!

Ученици и учитељи другог разреда наше школе били су креативни и обележили су на свој начин овај датум.

У четвртак, 15. септембра, у Градској библиотеци "Милутин Срећковић" наше колегинице, професорке српског језика и књижевности, Светлана Стевановић и Зорка Радовић, говориле су на промоцији књига аутора Саше Гавриловића. Било је право задовољство присуствовати њиховом професионалном и надахнутом излагању и тумачењу књижевних дела нашег завичајног писца. Такође, све похвале за ученике осмог разреда наше школе: Дуњу Будимир, Софију Јанковић, Калину Илић и Ивана Јордановића, који су читали одломке из дела и успели да поберу највећи аплауз публике.

МОЛЕБАН ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

У петак, 9. септембра, у Цркви Светог Преображења, поводом почетка нове школске године, традиционално је служена молитва за ученике и запослене ОШ "Херој Иван Мукер". Молебан су служили свештеници Дејан и Милан Кеџић, који су свим ученицима и запосленима наше школе пожелели добро здравље, мудрост и успех у предстојећој школској години.


ДОБРОДОШЛИЦА ЗА ПРВАКЕ!

Данашњи дан био је најважнији дан за наше нове ђаке, наше прваке! Бојажљиво су данас закорачили у нову, али најлепшу етапу живота, у ђачко доба. Уз звуке химне "Боже правде" и пригодан програм добродошлице који су приредили њихови старији другари, и у матичној школи, и у издвојеном одељењу у Баничини, обављен је свечани пријем и прозивка наших нових ђака, који су се са својим учитељима упутили у своје учионице.

Нека вас на путу образовања прати радозналост и жеља за знањем и врлином, нека вам школа буде друга кућа, а другари, учитељи и наставници друга породица. На путу стицања знања и правих вредности ову генерацију првог разреда водиће наши учитељи: Звездана Стошић, Снежана Станковић, Ивица Кузмановић и Драгана Голубовић. Добро дошли, драги прваци!

Понос наше школе! Са данашње доделе бесплатних уџбеника. 

"Ни време, ни сила људска не могу нам отети наше  знање и врлине".

Година за нама била је изузетна по питању остварених успеха наших ђака. Многи наши ученици су били јако вредни и предани и остварили изузетне резултате на скоро свим одржаваним такмичењима и тако постали најбољи представници себе, свог града и своје школе.  У знак захвалности, Основна школа "Херој Иван Мукер" им је ове школске године године обезбедила бесплатне уџбенике. Такође не заборављамо и  желимо да се захвалимо и нашим ђацима који су завршили осми разред и које је школа већ адекватно наградила и којима желимо да и даље буду најбољи!

Ицилс 2022

Данас је у нашој школи започето пробно тестирање у оквиру припрема за  Међународно испитивање рачунарске и информационе писмености ICILS 2023.

Два одељења осмог разреда су одабрана за учешће у испитивању. Ученици ће радити два теста: тест рачунарске и информационе писмености и тест алгоритамског начина размишљања. Такође ће попуњавати и упитник о себи и својим навикама при коришћењу дигиталне технологије у школи и ван ње.

Подсећамо Вас да ICILS представља веома важан образовно-истраживачки пројекат који спроводи Међународна асоцијација за евалуацију образовних постигнућа (IEA), чији је циљ истраживање начина на које ученици користе дигиталне уређаје за истраживање, креирање садржаја и комуникацију код куће, у школи и у заједници. ICILS испитује ученичке способности прикупљања информација и креирања дигиталних садржаја, критичког размишљања и знања о адекватном коришћењу информација добијених путем дигиталних уређаја. Испитивање ће такође прикупити и анализирати податке везане за навике ученика (које су у вези са коришћењем дигиталних технологија) и начине на који се рачунарска и информациона писменост ученика развија у школи и ван ње. Како би се постигао дефинисани циљ, испитивање ће пратити извештај о ученичким постигнућима на тесту концептуалног разумевања и компетенција повезаних са дигиталном писменошћу.

У оквиру пројекта Erasmus+ "ARTECOLE"  трочлани тим из ОШ "Херој Иван Мукер" у саставу: Слађана Мандић, Елизабета Милошевић и Маријана Никодијевић  посетио је партнерску школу у Турској, ради реализације прве мобилности - "Иза боја". Учествовале су четири партнерске школе: из Италије, Румуније, Турске и Србије. Испуњене су све активности планиране пројектом, током којих су размењивана искуства, идеје и заједнички се радило на планирању будућих активности у оквиру партнерских школа. Домаћини су се трудили да нам приближе културу, обичаје, покажу знаменитости свог града и државе, што је допринело испуњењу циља самог пројекта. 

ПОХВАЛНИЦЕ ЗА СОФИЈУ И АНДРИЈУ

На овогодишњем Републичком такмичењу из биологије наши ученици Софија Јанковић (седми разред) и Андрија Папић (осми разред), показали су задовољавајући ниво знања и богатији за једно ново искуство, добили похвалнице за учешће на такмичењу. Честитамо ученицима и наставницама Драгици Мијатовић и Елизабети Милошевић на труду и раду и на досад постигнутим пласманима.

АНДРЕЈА ПРВИ НА ДРЖАВНОМ ПРВЕНСТВУ

У недељу је на Атлетском стадиону у Сремској Митровици одржано државно првенство за млађе пионире и пионирке атлетике у тробоју.

Наш Андреја Радисављевић, ученик шестог разреда, освојио је прво место у мушкој категорији са освојена 2203 бода. Браво за Андреју! Честитамо њему и његовом тренеру на овако сјајном резултату!

ДВЕ ДИПЛОМЕ ЗА МИЛЕНУ

На 12. музичком фестивалу "Музика је пут до срца" наша ученица осмог разреда, Милена Марковић, својим талентом освојила је чак две награде:

ПРВО место на онлајн гласовима публике и ТРЕЋЕ место у категорији старијих ученика на музичком делу фестивала одржаном уживо вечерас.

Поред Милене ове године су свој таленат показале и добиле велики број гласова и Милица Миолски, Анђела Костадиновић и Уна Аврамовић које су добиле захвалнице за овогодишње учешће на такмичењу.

Честитамо нашој двострукој победници Милени и њеним другарицама!

Успомене са успешно изведене екскурзије осмог разреда

ВЕЛИКИ УСПЕХ НАШЕ СТАШЕ

Наша ученица другог разреда, Сташа Радовановић, ученица је и првог разреда Музичке школе "Божидар Трудић" и недавно је учествовала на престижним музичким такмичењима на којима је освојила јако вредне награде:

II награда (94 поена), на такмичењу "Млади виртуоз" у Београду.

I награда на меморијалу “Аца Панић” у Младеновцу.

Сташа свира у класи наставнице Јелене Петрекановић.

Честитамо и желимо им још много оваквих успеха!

НАШЕ ДЕВОЈЧИЦЕ У ФИНАЛУ


Овог викенда одржано је такмичење "Брзином до звезда" у сарадњи Атлетског савеза Србије и фирме Yettel, кроз организацију трка ученика трећег и четвртог разреда. Девојчице наше школе: Вука Милошевић 3-3, Нина Будимир 3-2 и Зара Илић 4-1 су у првих осам и тиме се пласирале на завршно такмичење. Честитамо! 

ГЛАСАЊЕ ЗА ТАКМИЧАРЕ  МУЗИЧКОГ ФЕСТИВАЛА "МУЗИКА ЈЕ ПУТ ДО СРЦА" ЈЕ ПОЧЕЛО 22. маја

Наша ученица осмог разреда Милена Марковић је једна од учесница фестивала. Можете је подржати у онлајн гласању публике. - Гласање се врши само на Фејсбук страници ОШ „Вук Караџић“, кликом на опцију СВИЂА МИ СЕ тј. LIKE испод песме

Вечерас, 22. маја, почело је онлајн гласање публике за победника фестивала "Музика је пут до срца".

Нашу Милицу Миолски можете подржати гласањем само директно на Фејсбук страници ОШ "Вук Караџић" Смедеревска Паланка, кликом на опцију ЛАЈК/СВИЂА МИ СЕ испод нумере.

Вечерас, 22. маја, почело је онлајн гласање публике за победника фестивала "Музика је пут до срца".

Наша школа има још једну представницу, Уну Аврамовић, за коју можете гласати само директно на Фејсбук страници ОШ "Вук Караџић" Смедеревска Паланка,  кликом на опцију ЛАЈК/СВИЂА МИ СЕ испод нумере. Хвала!

Вечерас је почело онлајн гласање публике за победника фестивала "Музика је пут до срца".

За нашу Анђелу Костадиновић можете гласати само директно на Фејсбук страници ОШ "Вук Караџић"  кликом на опцију ЛАЈК/СВИЂА МИ СЕ испод нумере.

Поздрав са екскурзије од наших седмака! 

У НАШОЈ ШКОЛИ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПЧЕЛА

Светски дан пчела обележава се 20. маја у свету као дан посвећен пчеларству и пчелама. Као најзначајнији опрашивачи пчеле доприносе очувању животне средине, али зато су и доста угрожене јер зависе од чисте воде, ваздуха и животне околине.

Пчеларско друштво нашег града на челу са наставником информатике Србољубом Пантићем у сарадњи са ђацима из свих школа наше општине су овим поводом желели да се прикључе обележавању овог дана и да укажу на значај пчела.

Ученици из свих школа наше општине слали су ликовне радове а најбољи међу њима су награђени:

Старији разреди:

1. Теа Гајић, ОШ ,,Брана Јевтић" Кусадак

2.Мина Поповић, ОШ ,,Радомир Лазић" Азања

3. Нина Милутиновић, ОШ ,,Херој Радмила Шишковић"

Млађи разреди:

1. Лена Радмиловић, ОШ ,,Олга Милошевић"

2. Маша Радојевић, ОШ ,,Вук Караџић"

3. Димитрије Ђорђевић, ОШ ,,Херој Иван Мукер"

И као специјалне награде жирија:

1. Софија Јанковић, ОШ ,,Херој Иван Мукер"

2. Ђурђина Станковић, ОШ ,,Херој Радмила Шишковић"

3. Ивана Стошић, ОШ ,,Радомир Лазић" Азања

У холу ОШ "Херој Иван Мукер" ученицима су додељене дипломе од стране уважених чланова Пчеларског друштва, а свему је претходио и пригодан програм који су припремили ђаци прваци наше школе са учитељицом Матилдом Петрић и наставницама српског језика Зорком Радовић и Данијелом Илић Петковић. Водитељи програма били су ученици петог разреда Милица Миолски и Милутин Васић.

ПОСЕТА ШКОЛИ СА ДОМОМ ЗА УЧЕНИКЕ ОШТЕЋЕНОГ СЛУХА У КРАГУЈЕВЦУ

Протекле недеље наши ђаци завршних разреда одељења са сметњама у развоју су са дефектологом Иваном Ђорђевић и учитељицом Ивоном Симоновић, у оквиру професионалне оријентације посетили Школу са домом ученика оштећеног слуха у Крагујевцу. Овом приликом су се упознали са свим смеровима које ова школа нуди, обишли просторије школе,  упознали се са наставницима и вршњацима који похађају школу и јако пријатно провели дан. Захваљујемо се домаћинима школе на гостопримству и позитивним утисцима које су наши ученици понели из ове школе.

У ОШ" Херој Иван Мукер" су реализоване две  обуке за све одељењске старешине у оквиру пројекта ARISE, у организацији Центра за образовне политике. Тема је Спречавање осипања ученика, обука за примену Инструмента за идентификацију ученика под ризиком од осипања и ниским социоекономским статусом. Реализатори радионице: Елизабета Милошевић, наставница биологије и Слађана Мандић, педагог.

ПРВИ НА ДРЖАВНОМ ПРВЕНСТВУ ИЗ АТЛЕТИКЕ

На државном првенству из атлетике одржаном јуче наши ђаци као и увек имају одличне резултате и представљају у пуном сјају своју школу.

Наш Андрија Радисављевић оправдао је сва очекивања и освојио је ПРВО МЕСТО И ЗЛАТНУ МЕДАЉУ у скоку у даљ.

Лара Петковић освојила је ТРЕЋЕ МЕСТО  у бацању кугле.

Екипи девојчица је за бронзану медаљу фалио само један бод, тако да је освојила похвално четврто место.

Браво за наше спортисте и наставника Ђорђа Стојановића! Честитамо и бодримо вас у даљим такмичењима!


СЈАЈАН УСПЕХ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ТЕХНИКЕ И ТЕХНОЛОГИЈЕ

На Републичком такмичењу из Технике и технологије, одржаном овог викенда у Новом Саду наши ученици шестог разреда су оправдали очекивања и представили своју школу у најбољем светлу. Миа Јовановић освојила је треће место, а Марко Стојковић трећу награду. Похваљујемо још једног нашег учесника такмичења Алексу Јовановића на постигнутом резултату. Честитамо овој дивној деци и наставници Јелени Рајић!

НАШИ ИЗУЗЕТНИ ЂАЦИ ОСТВАРИЛИ УСПЕХ И НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

На Државном такмичењу из математике, одржаном у Краљеву,  овог викенда ученици

6. разреда остварили су су сјајан резултат: Миа Јовановић - ТРЕЋА НАГРАДА и Тодор Димитријевић - ТРЕЋА НАГРАДА. Свака част

изузетним ђацима и наставницима, школа је поносна на вас!


Поштовани пријатељи, представљамо вам плесну нумеру коју су припремили ученици наше школе уз помоћ ментора наставнице музичке културе Милене Петровић и  наставника физичког васпитања Ђорђа Стојановића. У питању је учешће у једном такмичарском пројекту " Tвој лајк за наш плес", који организује Савез за школски спорт Србије.

Позивамо вас овом приликом да гласом за нашу школу на следећем линку подржите наше ђаке, само једном може да се гласа. Хвала!

http://etc.ch/tXo4

ДВА ПЛАСМАНА НА РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ БИОЛОГИЈЕ

У суботу, 7. маја, одржано је Окружно такмичење из биологије на коме су наши ђаци показали одлично знање и остварили сјајне резултате:

Софија Јанковић, ученица седмог разреда, освојила је трећи ранг и пласман на Републичко такмичење

Андрија Папић, ученик осмог разреда, такође је освојио трећи ранг и пласман на Републичко такмичење

Сара Арсенијевић и Тодор Димитријевић, ученици шестог разреда, освојили су трећи ранг и за њихов узраст ово је највиши ниво такмичења.

Честитамо ученицима и наставницама Драгици Мијатовић и Елизабети Милошевић на успеху и желимо им срећу на Републичком такмичењу!

„Више вредних идеја се може наћи у најмањој књижари него у читавој историји телевизије!“ – Ендру Рос

Наши ученици осмог разреда Елена Секулић и  Лазар Зарић као и наставница српског језика Зорка Радовић били су креативни и припремили су презентацију пропраћену аудио верзијом приповетке нашег Нобеловца Иве Андрића и тиме желели да својим вршњацима укажу на праву вредност и лепоту читања лектире. Уживајте и читајте!

УСПЕШНИ И НА ТАКМИЧЕЊУ "ШТА ЗНАШ О САОБРАЋАЈУ"

7. мaja је у Сараорцима одржан Окружни ниво такмичења "Шта знаш о саобраћају". Наша школа има освојена два трећа места: Дуња Милић, ученица 5-1 и Лука Стевановић, ученик 5-2. Похваљујемо и Димитрија Влајића ученика 5-2, који је освојио четврто место. Честитамо свим  ученицима и ментору, наставнику Александру Савићу на овом успеху!


БРАВО ЗА НАШЕ ШАМПИОНЕ!

На данашњем међуокружном такмичењу из атлетике одржаном у Ћуприји наши ученици су постигли изузетне резултате и три пласмана на државно првенство:

Екипно атлетска екипа освојила прво место и пласирала се на државно првенство

Лена Билановић освојила прво место појединачно и пласман на државно првенство

Андреја Радисављевић прво место и пласман на државно првенство.

Браво! Честитамо!


НОВИ УСПЕХ ИЗ СТРЕЉАШТВА

Смедеревска школска лига одржана је 2.5. и била је јако успешна за наше стрелце.

Матеја Поповић, ученик седмог разреда, освојио је друго место у школској лиги појединачно и треће место у финалу појединачно.

Анастасија Спасојевић и Софија Вељковић освојиле су треће место екипно. Честитамо!

21.04.2022. Јучерашња Хуманитарна  васкршња изложба организована од стране Друштва учитеља била је јако успешна. Захваљујемо се свима који су учествовали и надамо се да ће прикупљена средства бити од користи онима којима је помоћ најпотребнија. 

Ученици седмог разреда ОШ "Херој Иван Мукер" са педагогом школе Слађаном Мандић посетили су јуче полицијску станицу са циљем дружења и информисања о тој врсти професије, а у оквиру остваривања задатака из оквира програма професионалне оријентације. Захваљујемо им се на издвојеном времену, гостропримству и одговорима на питања која смо имали. Радујемо се и будућој сарадњи и дружењима. 

ПОСЕТА ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ "ВЕРОСЛАВА ВЕЉАШЕВИЋ"

Изложбу „Прича о Гимназији“ посетили су прошле недеље у Историјском архиву "Верослава Вељашевић" ученици 8. разреда и наставнице Бисерка Митић и Данијела Илић Петковић.  Аутор изложбе, историчар Александар Николић, упознао је будуће средњошколце са историјом ове установе. Захваљујемо се запосленима у Архиву на гостопримству и на занимљиво проведеном времену.

15.04. су наше колеге са гостима из Турске и Румуније у оквиру пројекта Еразмус+ посетиле Школу за децу са тешкоћама у развоју из Крагујевца. Овом приликом им се захваљујемо на изузетном гостопримству. 

ПОСЕТА КОЛЕГА ИЗ ТУРСКЕ И РУМУНИЈЕ У ОКВИРУ ЕРАЗМУС + ПРОЈЕКТА

Ове недеље наша школа има част да, у оквиру Еразмус+ пројекта " Уметност у школи" први пут угости колеге из партнерских школа из Турске и Румуније. Наша школа је уједно одабрана да буде координатор овог пројекта.

Представници Тима за пројекте дочекали су наше госте, одржане су уводне презентације у просторијама школе, а затим су остатак времена искористили како би госте упознали са знаменитостима нашег града.

ЂАК РЕПОРТЕР

 У другој епизоди емисије ,,Ђак репортер" за Школски спорт Србије, који се бави промоцијом школског спорта,  објављен је прилог о талентованој спортисткињи наше школе. Реч је о Анастасији Спасојевић, ученици седмог разреда и члану Стрељачке дружине ,,Јасеница".

  Овога пута у улози ђака репортера нашла се Милица Марковић, такође ученица седмог разреда.

Погледајте прилог и сазнајте како тренира наша Анастасија и како изгледа бавити се стрељаштвом.

Овом приликом желимо да захвалимо на сарадњи и гостопримству Верици Јоцковић, тренеру стрељачког клуба.

Такође, све похвале за реализацију видеа иду наставницама српског језика и књижевности Данијели Илић Петковић и Зорки Радовић.

ГОСТОВАЊЕ МИЕ ЈОВАНОВИЋ И НАСТАВНИЦЕ АНЕ ЖИВКОВИЋ НА ТВ "ЈАСЕНИЦА"

ОДРЖАНО ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ БИОЛОГИЈЕ

У суботу 9.4. одржано је Општинско такмичење из биологије на коме су наши ученици остварили завидне резултате и пласирали се на окружни ниво такмичења. 

Нађа Пантић 5. разред освојено прво место

Михајло Ракић 6. разред освојено прво место

Сара Арсенијевић 6. разред прво место

Тодор Димитријевић 6. разред треће место

Софија Јанковић 7. разред прво место

Михајло Радоњић 7. разред треће место. 

Похваљујемо и ученика осмог разреда Андрију Папића који је освојио трећи ранг, али не иде на даље такмичење, као и све остале ученике који су учествовали и наставнице Драгицу Мијатовић и Елизабету Милошевић. Срећно на Окружном, навијамо за вас!

СВИ НАШИ УЧЕНИЦИ ОСВОЈИЛИ НАГРАДЕ НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

У недељу, 10.4. одржано је Окружно такмичење из енглеског језика на којем су сви наши осмаци остварили запажене резултате и освојили награде:

Ђорђе Ђорђевић, освојен први ранг

Борис Вучковић, други ранг

Георгије Тодоровић, други ранг,

Верица Ђорђевић, други ранг и

Марија Јовановић, трећи ранг.

Честитамо ученицима и наставницама Лидији Пешић, Ренати Крстић и Маријани Никодијевић! Знањем до успеха!


ОСТВАРЕН ПЛАСМАН НА РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ТЕХНИКЕ И ТЕХНОЛОГИЈЕ

Са поносом истичемо да наши ученици могу да се похвале сјајним резултатима и на Окружном такмичењу из Технике и технологије, одржаном 10.4.2022. Наши ученици шестог разреда освојили су прва три места и пласман на Републичко такмичење:

Миа Јовановић, 1. место

Марко Стојковић, 2. место

Алекса Јовановић, 3. место

Честитамо им, као и наставници Јелени Рајић и сву срећу желимо на наредном нивоу такмичења!


УСПЕХ И НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

И на Окружном такмичењу из српског језика, једном од многих одржаном протеклог викенда, наши ђаци постижу завидан успех: 

Миа Јовановић 6-3, трећи ранг,

Лена Радојичић 5-2, трећи ранг и

Огњен Милановић 6-3 трећи ранг.

Похваљујемо и све остале наше ученике који су учествовали на такмичењу ове године.

Честитамо ученицима који су стварили награде, за које се такмичење из српског језика ове године овде завршава, јер су млађи разреди, као и наставници Светлани Стевановић на изузетном успеху!

Овом приликом желимо да похвалимо изузетну Миу Јовановић, која  је у истом дану учествовала на два велика такмичења, Републичком из физике и Окружном из српског језика, и на оба постигла велики успех!


НАША МИА ДРУГА У ДРЖАВИ ИЗ ФИЗИКЕ

На Републичком такмичењу из физике које је 9.4.2022. одржано у Краљеву, ученица шестог разреда Миа Јовановић освојила је другу награду и постигла изузетни успех. Честитамо Мии и наставници Ани Живковић на уложеном раду и оствареним резултатима и на правом представљању наше школе. Знањем до успеха!


У НАШОЈ ШКОЛИ ОДРЖАНО ТАКМИЧЕЊЕ "ШТА ЗНАШ О САОБРАЋАЈУ"

Данас је ОШ " Херој Иван Мукер" била домаћин Општинског такмичења "Шта знаш о саобраћају" које је организовано у сарадњи са АМСС, Друштвом наставника техничког образовања и Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

На такмичењу је учествовало пет школа из наше општине, а наши ученици су остварили запажене резултате:

Димитрије Влајић 5. разред - прво место , млађа група , дечаци;

Лука Стевановић 5. разред - друго место, млађа група, дечаци;

Дуња Милић 5. разред, друго место, млађа група, девојчице.

Сви поменути ученици су се пласирали на Окружно такмичење на које иде укупно осморо ученика са територије наше општине.

Овом приликом желимо да се захвалимо свима који су учествовали и помогли у данашњој организацији која је протекла у најбољем реду.

Посебну захвалност дугујемо колеги наставнику технике и технологије Милану Мудрићу који је недавно отишао у пензију, али је несебично изашао у сусрет и својим искуством помогао садашњем наставнику ментору Александру Савићу око организације и реализације такмичења.


УСПЕХ НАШИХ УЧЕНИКА НА ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ХЕМИЈЕ

На Окружном такмичењу из хемије, одржаном данас у Великој Плани, са поносом истичемо да  наши ученици поново показују изузетно знање и остварују запажене успехе.

Ученик осмог разреда, Лука Шавле, освојио је први ранг.

Ученица седмог разреда, Софија Јанковић, освојила је трећи ранг.

Похваљујемо и учешће и резултате Дуње Будимир, ученице седмог разреда.

Честитамо нашим успешним ученицима и наставници Душици Дубоњац на одличним резултатима!МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА

Данас је Међународни дан Рома који се прославља у свету 8. априла од 1971. године. Дан је службено био проглашен 1990. године у Пољској, месту четвртог Светског ромског конгреса Међународне ромске уније,  на коме је донесена одлука о ромској химни за коју је изабрана песма Ђелем, ђелем (ромски: Ишао сам, ишао) и одлука о застави за коју је одабрана плаво-зелена двобојница с црвеним тoчком у средини, симболом напретка и покрета.

Општина Смедеревска Паланка и Мобилни тим за инклузију Рома у нашој општини, четврту годину за редом реализовали су догађај "Дани ромске културе" и тиме допринели лакшој интеграцији ромске заједнице, неговању и развијању ромске културе и традиције у нашем граду.

Манифестација је одржана 6. априла у Народном позоришту, а свој допринос учешћем на овом догађају дали су и ученици основних школа, предшколске установе, културно-уметничка друштва, организације цивилног друштва. 

Ученици ОШ "Херој Иван Мукер": Милица Миолски, Софија Јанковић, Калина Илић, Петар Тодоровић, Лука Митровић, Елена Степановић и Дуња Будимир заједно са наставником  музичке културе Срђаном Тодоровићем, наступали су на овом догађају са нумером "Циганка сам мала".

Овом приликом желимо да похвалимо представнике наше школе као и наставнице Данијелу Илић Петковић и ЗоркуРадовић које су помогле у припреми и реализацији нумере и још једном свим припадницима ромске заједнице желимо да честитамо Светски дан Рома.

УСПЕШНО ОДРЖАН САЈАМ ПРОФЕСИОНАЛНЕ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ

Јуче је наша школа била домаћин Сајма професионалне оријентације. Сајам је био изузетно посећен и успешно организован на опште задовољство ученика, родитеља и средњих  школа  које су биле наши гости.

Ученици и родитељи су имали прилике да се упознају боље са средњим школама из нашег и околних градова, што им може помоћи у будућем исправном одабиру.

Овом приликом се захваљујемо свим школама које су биле наши гости и одазвале се позиву и припремиле квалитетан програм и тиме пружиле значајне информације нашим ђацима.

Трудићемо се да овакав начин упознавања са средњим школама постане пракса у нашој школи и у будућности.


ЂАК РЕПОРТЕР

Новинарска секција ОШ ,,Херој Иван Мукер” је учествовала у најновијем пројекту Савеза за школски спорт Србије – покретању јутјуб емисије ,,Ђак репортер” и направила прилог о каратисти и ученику наше школе Луки Шавлу.

Квалитет рада наше секције је препознат и прилог је објављен на Фејсбук страници Школског спорта Србије и јутјуб каналу ,,Ђак репортер”.

Циљ прилога је промоција ученика који својим вршњацима представљају узор у спортским успесима.

Лука је до сада је освојио 39 медаља на свим такмичењима у каратеу. Две године заредом освајао је 1. место на Државном првенству Србије, а прошле године заузео је 3. место. Поред тога што је успешан спортиста, Лука је одличан је ученик са свим петицама. У седмом разреду освојио је трећи ранг на Окружном такмичењу из хемије, а ове године је први на Општинском такмичењу из хемије, а окружно тек следи.

Прилог је сниман у просторијама Карате клуба ,,Спартанци 026” у Смедеревској Паланци. Захваљујемо тренеру Милици Новковић на сарадњи са нашом секцијом.

Посебно похваљујемо нашег ђака репортера Нину Стајић!

Захвалност за снимање и монтажу снимка дугујемо наставнику музичке културе Срђану Тодоровићу.


ЗАСАДИ ДРВО

"Где год нађеш згодна места,

ту дрво посади!

А дрво је благодарно

па ће да награди, -

наградиће изобиљем

хлада, плода свог,

наградиће било тебе

било брата твог" Јован Јовановић Змај

Акцији "Засади дрво" прикључили су се и ученици  и учитељице школе у Малој Плани и тиме прославили долазак пролећа и Светски дан шума и показали да од најмлађих дана морамо водити рачуна о очувању и заштити природе.Поштовани пријатељи,

Кампањом "Поведи дете у позориште" покренуто је обележавање Светског дана позоришта за децу и младе, како би се скренула пажња на значај позоришне уметности у детињству и одрастању.

Поводом обележавања овог важног дана,  позивамо вас да у среду 23.3. у 19 часова посетите Градско позориште и дођете на премијеру представе " ПЕПЕЉУГА У ЗЕМЉИ ЧУДА" у којој глуме "Медењаци" међу којима су ученици из наше школе: Ања Петровић, Миа Јовановић, Огњен Петровић, Вук Анисијевић и Марко Стојковић.

Наши "Медењаци" су, не само јако успешни ученици који учествују на разним школским такмичењима и редовно извршавају своје ђачке обавезе,  већ и изузетно талентовани мали глумци које желимо овим путем да похвалимо и  подржимо! 

Карте можете набавити у просторијама КУД-а "Абрашевић".

Поведите своје дете и проведите једно лепо вече у позоришту!


ЉУБАВ  НЕ  БРОЈИ  ХРОМОЗОМЕ

Постоје нека деца, знате, она се роде са мало другачијим хромозомима. Заправо, само са једним. Двадесет првим. Ништа посебно, један мање-више. Они немају савршени пар хромозома али су савршени у својој различитости!

Даунов синдром није болест па особама са овим синдромом не треба лек већ љубав и разумевање свих нас.

Данас је 21. март, Светски дан особа са Дауновим синдромом!

НОВИ УСПЕСИ НА ТАКМИЧЕЊИМА

На Окружном такмичењу из књижевности, одржаном у Смедереву, Михајло Радоњић, ученик седмог разреда,  показао је завидно знање и освојио друго место. Честитамо Михајлу и наставници Зорки Радовић.

На Општинској смотри рецитатора наши ученици су такође постигли велики успех:

Милутин Васић 5. разред - 1. место

Милена Марковић 8. разред- 2. место

Неда Јелић 1. разред - 4. место и освојена похвала.

Честитамо свим ученицима који су  учествовали и показали свој таленат, као и менторкама Данијели Илић Петковић, Зорки Радовић и Матилди Петрић.

На Општинском такмичењу из географије, одржаном у ОШ "Брана Јевтић" у Кусатку, Огњен Петровић,ученик седмог разреда, освојио је треће место. Честитамо и Огњену и наставнику Радосаву Ацићу на успеху.

Поносни смо на своје ђаке, који остварују најбоље резултате на свим такмичењима!

Ми смо "ХИМ" СУПЕР ТИМ!

МУШКА ЕКИПА НАШЕ ШКОЛЕ У РУКОМЕТУ ПРВА У ОПШТИНИ! 

УЧЕНИЦИ "ХИМ"-А НАЈБОЉИ У ОКРУГУ ИЗ МАТЕМАТИКЕ


На Окружном такмичењу из математике, одржаном у суботу, 12. марта, ученици наше школе остварили су изузетне резултате и још једном оправдали зашто су најбољи.

Честитамо свим ученицима који су се пласирали на Републичко такмичење, као и наставницима: Драгољубу Ђорђевићу, Биљани Славковић, Милану Дамјановићу и  Оливери Миљановић Дугић.

Миа, Тодор, Алекса, Дуња, Калина, Михајло - понос наше школе! Ми смо "ХИМ"СУПЕР ТИМ!


НАШИ ШЕСТАЦИ АПСОЛУТНИ ПОБЕДНИЦИ ТАКМИЧЕЊА ИЗ ТЕХНИКЕ И ТЕХНОЛОГИЈЕ

На Општинском такмичењу из Технике и технологије одржаном јуче у школи у Ратарима, ученици шестог разреда наше школе  остварили најбоље резултате у својој категорији:

Миа Јовановић, прво место и освојених максималних 60 поена

Марко Стојковић, друго место са 58 поена и

Алекса Јовановић, треће место са освојена 54 бода. Честитамо најбољим ученицима и наставници Јелени Рајић.

Ми смо "ХИМ" СУПЕР ТИМ!

У оквиру обуке „Иницијатива за смањивање неједнакости у образовању“, која је под покровитељством Европске уније, тим наше школе је један од пет тимова из целе Србије који је одабран да прати ову тродневну обуку.  Чланови нашег тима су: директорка школе  Драгана Ристић, педагог  Слађана Мандић, дефектолог Катарина Радојевић, професорка биологије Елизабета Милошевић и Александра Нешовић, радник Центра за социјани рад. 

ЈОШ ЈЕДНО ЛЕПО ДРУЖЕЊЕ СА ПРЕДШКОЛЦИМА

Наша школа је јуче још једном имала ту част да угости будуће прваке и њихове родитеље. Имали смо и диван повод за окупљање, 8. март,   Дан жена, тако да је и тема дружења била: "Моја је мајка најлепша бајка".

Будући ђаци су се поново дивно забавили са будућим учитељима, имали су занимљиве радионице, добили креативне поклоне, а и родитељи су се још више упознали са учитељима, са радом школе и предстојећим школским активностима.

Овом приликом ОШ " Херој Иван Мукер" још једном жели свим дамама срећан Дан жена!

Поштовани родитељи,

Основна школа "ХИМ" организује још једно дружење са ВАМА и предшколцима у понедељак 7.3.2022. године у 16.00 часова. Тема нашег дружења је: "Моја је мајка најлепша бајка".

Не пропустите прилику да боље упознате будуће учитеље своје деце и да се лично уверите зашто је "ХИМ" СУПЕР ТИМ! Поштовани родитељи,

Основна школа "ХИМ" организује још једно дружење са ВАМА и предшколцима у понедељак 7.3.2022. године у 16.00 часова. Тема нашег дружења је: "Моја је мајка најлепша бајка".

Не пропустите прилику да боље упознате будуће учитеље своје деце и да се лично уверите зашто је "ХИМ" СУПЕР ТИМ! 

УСПЕШАН СПОРТСКИ ВИКЕНД

У викенду за нама у Београду је одржан Међународни турнир у каратеу "МB Mawashi" . Учествовало је више од 500 такмичара из 7 држава.

Ива Пешић, ученица петог разреда,  освојила је злато у класи и сребро у апсолутном нивоу.

Света Јевремовић, ученик четвртог разреда, у три наступа је освојио једну златну и једну сребрну медаљу.

Марко Савић, ученик петог разреда, у борбама -37кг освојио је прво место и златну медаљу. Браво за наше каратисте!

На Mеђународном џудо турниру одржаном у Нишу ,,МЛАДОСТ ЕВРОПЕ 2022" где је учествовало преко 400 такмичара из земље и инстранства, Ђурђија Јовановић, ученица IV3 освојила је треће место и бронзану медаљу. Честитамо! 


НАШИ ХЕМИЧАРИ- НАЈБОЉИ У ОПШТИНИ

На општинском тачмичењу из Хемије одржаном 05.03.2022.године наши ученици су најбољи резултат и пласирали се на окружно такмичење

Лука Шавле 8/2 - Прво место

Софија Јанковић 7/2 - Друго место

Дуња Будимир 7/2 трећи ранг

5. март 2022. ·

ПРВИ ИЗ ФИЗИКЕ

На Окружном такмичењу из физике које је данас одржано у Смедереву, наша ученица шестог разреда, Миа Јовановић, освојила је прво место са 80 поена и пласман на републичко такмичење! Тодор Димитријевић добио је похвалу за освојено 6. место. Честитамо нашим вредним ученицима и наставници Ани Живковић

На Општинском такмичењу из Енглеског језика наши ученици су постигли одличне резултате. Петоро ученика су се пласирали на окружно такмичењеГеоргије Тодоровић 8/4- 2. ранг


Марија Јовановић 8/2- 3.ранг


Ђорђе Ђорђевић 8/3 - 3. ранг


Верица Жорђевић 8/2 -3.ранг


Борис Вучковић 8/1 - 3.рангУСПЕШАН ВИКЕНД ЗА НАШЕ КАРАТИСТЕ

На Школском првенству Уже Србије, одржаном у недељу у Чачку, Миа Јовановић ученица 6-3, освојила је друго место у III групи девојчица V-VI разреда борбе -40 кг.

Ива Пешић, ученица 5-1, наступала je у катама у категорији V и VI разред. Имала је 4 победе и један пораз са 2/1 и тиме освојила 3. место и пласирала се на Школско државно првенство.

Марко Савић, ученик 5-3, у борбама -40 кг освојио треће место (бронзану медаљу) и пласирао се на Школско државно првенство Србије.

Света Јевремовић, ученик 4 разреда, имао је наступ у катама III и IV разред. Имао је 6 наступа и остварио је 5 победа и пораз у финалу од балканског шампиона. Освојио је сребрну медаљу и пласман на Школско државно првенство.

Овом приликом наши каратисти су имали част да се фотографишу са нашом шампионком Јованом Прековић.

Честитамо најбољим спортистима и срећно у даљем такмичењу!

28. фебруар

На Општинском такмичењу из српског језика, које је одржано у суботу, наши ученици су као и увек показали изузетне резултате. Ово су најбољи који иду даље на Окружно такмичење. Све честитке ученицима и наставницама Светлани Стевановић и Зорки Радовић.


Наши најбоље рангирани математичари од 3. до 8. разреда. Сву срећу на предстојећем Окружном такмичењу желимо њима и свим учитељима и предметним наставницима. 


 ·

Мало успомена са данашњег Општинског такмичења из српског језика које је одржано у нашој школи. Хвала свим учесницима, ученицима и наставницима, дежурним наставницима и помоћном особљу који су допринели да све протекне у најбољем реду.

НОВИ УСПЕХ НАШЕГ УЧЕНИКА

На Општинском такмичењу Књижевна олимпијада, одржаном прошле суботе ученик 7-3, Михајло Радоњић, пласирао се на окружно такмичење. Честитамо Михајлу и наставници Зорки Радовић и желимо им даљи успех!

Наши шампиони и апсолутни победници на јучерашњем Општинском такмичењу из математике:

Лена Радојичић, Миа Јовановић, Тодор Димитријевић, Калина Илић, Михајло Радоњић, Тадија Јанковић, Дуња Будимир, Ђорђе Ђорђевић и Душан Стевановић!

Овакви ђаци излазе из наше школе! Ми смо супер тим!

Овако су јуче колеге и ученици приредили изненађење свом колеги Милану Мудрићу, наставнику Технике и технологије, за одлазак у пензију. У име колектива желимо му много здравља и да ужива у својим пензионерским данима. 


Похвалница за запажено учешће на "Едукином" конкурсу

На адресу наше школе стигла је похвалница Издавачке куће "Едука" колегиницама Марији Ристивојевић и Елизабети Милошевић, наставницама српског језика и биологије, које су својом припремом часа учествовале на конкурсу "Час за углед 7- интегративна настава". Припрема ће се наћи у Годишњем зборнику припрема за угледне часове као пример добре праксе. Честитамо!

На  Општинском такмичењу из физике одржаном у ОШ "Никола Тесла" у Голобоку 12.02.2022, ученици шестог разреда наше школе остварили су изузетне успехе. Миа Јовановић освојила је прво место са 83 поена, Душан Радоњић и Тодор Димитријевић деле друго место са по 68 поена. Честитамо, ви сте понос наше школе! 

Данас је у ОШ „Херој Иван Мукер”, уз поштовање свих прописаних мера, сечењем славског колача, обележена школска слава, Свети Сава.

Ученици млађих разреда су са учитељима припремили пригодне рецитације, наступала је фолклорна секција, а нарочито се потрудио Данијел Марковић, ученик 7-3, који је за овај дан направио изузетну макету лика и Храма Светог Саве и који је награђен књигом и похвалницом.

Свим ученицима школе, колегама и запосленима честитамо школску славу.

КОНКУРС

за нови ЛОГО школе

под слоганом

,,ХИМ је СУПЕР ТИМ”

Драги ученици,

Обавештавамо вас да је Основна школа ,,Херој Иван Мукер“ расписала конкурс за израду новог школског лога.

Позивамо вас да учествујете на конкурсу, изразите своју креативност и осмислите визуелно решење које би представљало нашу школу.

Радови се могу цртати руком или у програму

https://inkscape.org/release/inkscape-0.92.4/

Најбољи рад биће изабран путем гласања од стране наставника и ученика наше школе и награђен. Награда: ТАБЛЕТ!!!

Радове слати на мејл:

zorka.radovic@oshim.edu.rs

Рок за слање и предају радова: 25. јануар 2022. године.

Срећно!


ОШ " Херој Иван Мукер" обавештава родитеље,  ученике и запослене да у понедељак 24.01.2022. године, након зимског распуста почиње настава која ће због тренутне епидемиолошке ситуације бити организована на следећи начин:

Ученици од првог до четвртог разреда крећу пре подне по првом моделу наставе, док ће код  ученика од петог до осмог разреда кренути  после подне група А, јер се у старијим разредима ради по комбинованом моделу. Часови ће трајати 45 минута.

У наставку вам прикажемо допис Министарства просвете.

На 9. Светосавском литерарном конкурсу, који су традиционално расписале Народна библиотека Смедерево и Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ, Мирјана Марковић, ученица 8. разреда наше школе, освојила је ТРЕЋЕ МЕСТО у категорији ученика од 5. до 8. разреда.


Честитамо Мирјани која је у великој конкуренцији остварила овакав успех и желимо јој да и даље негује писану реч и традицију светосавља. 

Честитaмо и њеном ментору, наставници српског језика и књижевности Данијели Илић Петковић.


Бронзана медаља на атлетском првенству Србије за нашег Андреју Радисављевића у скоку у даљ

 Три медаље за наше ђаке, атлетичаре "Јасенице" на Отвореном првенству Београда

На Отвореном првенству пионира такмичари АК " Јасеница" освојили су три медаље, по једну златну, сребрну и бронзану.

Златну медаљу освојио је ученик 6-2 Андреја Радисављевић и скоку у даљ, сребрну поново Андреја Радисављевић у трци 60 метара са препонама, бронзану Нина Стајић 7-3 у бацању кугле. Честитамо!


Наши ученици су украшавајући своју учионицу, смислили да нам на креативан начин пренесу делић празничне атмосфере и пожеле најлепше жеље.

Срећну и успешну 2022. годину жели вам 5-1!

МИ СМО ХИМ, СУПЕР ТИМ!

ЧИТАЛАЧКИ МАРАТОН У МАТИЧНОЈ ШКОЛИ

Уводне радионице Читалачког клуба за ученике матичне школе су одржане. Ученицима су наставнице српског језика и књижевности поделиле чланске карте, као и  победнички роман ,,Четири карте за Хавану" Биљане Марковић Јевтић. Читалачки маратон може да почне!

ТЕКСТ НАШЕ УЧЕНИЦЕ У "ПЛАМЕНКУ"

У оквиру данашњег издања "Спортског журнала" изашао је и школски додатак "Пламенко" у коме се редовно објављују радови ученика наше новинарске секције која учествује у пројекту "Ђак репортер".