Школски пројекти

Са радошћу објављујемо лепу вест свим колегама, ученицима и родитељима да,

након што је фондација Темпус завршила процену одабира Еразмус + пројеката пријављених у оквиру мајског конкурсног рока 2021. године, обавештени смо да је наш пројекат под називом "Уметност у школи" одабран за финансирање.

Овај пројекат има за циљ да се помогне ученицима са сметњама у учењу и друштвеном кохезијом путем уметности и употребом иновативних наставних техника.

Наша школа је координатор пројекта, а школе партнери су из следећих земаља: Италије, Турске и Румуније. Сарадњу са колегама из поменутих школа преко Е- твининг платформе започела je Слађана Мандић, педагог школе. Реализација је планирана за наредне две године. Кроз овај пројекат је планирано и представљање наше oпштине Смедеревска Паланка, њених културних добара, туристичких потенцијала.


Кабинет радозналости

Комплетно опремљен кабинет за биологију омогућиће ученицима наше школе савремену наставу, истраживачке и практичне радове и функционално знање. Савремена средства и мотивисани наставници допринеће лакшем изучавању биологије, али и других предмета. Нашу идеју је препознала и друштвено одговорна компанија ДИС, која нам је помогла да ова учионица добије нови изглед и праву намену. Овим путем им се захваљујемо.


У ОШ „Херој Иван Мукер" посебно место заузима брига за очување животне средине, па самим тим и доста активности су усмерене у том правцу.

Након спроведених активности у оквиру Етвининг пројекта „I DESIGN WITH WASTES", а у сарадњи три земље: Србије, Турске и Румуније пројекат је награђен ОЗНАКОМ КВАЛИТЕТА. Награђени су следећеи ученици:Петар Тодоровић, Урош Башчаревић, Ива Пешић, Дуња Петровић, Петар Перовић, Вељко Трајковић, Димитрије Влајић, Марија Паунић, Алекса Тасић, Петар Спасић, Лара Рајичић, Андреј Пантић и педагог школе Слађана Мандић.

Циљ пројекта је био развијање свести о важности рециклаже и заштите животне средине. У свету се милиони материјала попут пластике, гуме, папира, батерија итд. бацају као отпад и тиме наносе несагледиве негативне последице на нашу планету Земљу.РАДИОНИЦА „ЗНАМ, ЗАТО РАЗУМЕМ“ У ОШ „ХЕРОЈ ИВАН МУКЕР“

Последња радионица у оквиру пројекта „Растимо заједно“, коју реализује наша школа у сарадњи са Екуменском хуманитарном организацијом, имала је за циљ да полазницима приближи употребу ИКТ у настави. Наставница Елизабета Милошевић и педагог Слађана Мандић представиле су ученицима основна правила која се морају испоштовати како би били безбедни они и њихови рачунари приликом коришћења, а онда су практично и детаљније упознати са веб алатима и платформама које се могу користити у настави: Вибер, Гугл учионица, Гугл Мит. На крају су учесници са најбољим успехом у овој школској години и награђени. Добили су по таблет рачунар како би их стимулисали да још успешније наставе у следећој години. Било нам је задовољство!


„Знам, зато разумем"

У Основној школи „Херој Иван Мукер“ одржане су радионице које представљају наставак реализације пројекта „Растимо заједно“ у сарадњи са Екуменском хуманитарном организацијом. Овога пута родитељи су упознати са циљевима пројекта и законским регулативама обавезног основног образовања, обавезама и одговорности родитеља и самих ученика, описана је улога одељењског старешине, као и наводи који објашњавају шта су афирмативне мере и како их могу користити. Разговарало се о свему, што је од значаја за превазилажење евентуалних препрека у образовању и школском окружењу.


Пројекат "Растимо заједно"

У сарадњи са Екуменском хуманитарном организацијом наша школа је кренула са реализацијом пројекта “Растимо заједно“.Одржане су прве радионице са ученицима првог, другог,трећег и четвртог разреда.

Циљ радионице је био не само представљање различитог културног наслеђа и обичаја већ прихватање и разумевање различитости, поштовање других, њихових потреба и осећања, слушање другога, развијање самосвести и самопоуздања ученика.

Циљ је остварен кроз усвајање знања везано за обичаје који се примењују и поштују у породици сваког ученика приликом прославе крсне славе или бајрама.

Деца су била веома заинтересована и активна све време како у демонстрацији својих обичаја тако и у разговору о овој теми.

Радионичар: Слађана Мандић,педагог

Координатор пројекта:Елизабета Милошевић,наставник биологије


Ученици из Баничине и Волфенбитела у Немачкој реализовали eTwinning пројекат „Књига нас повезује“

У овом пројекту учествовали су ученици 6. и 7. разреда ОШ „Херој Иван Мукер“ из Баничине и ученици 8ц разреда из Волфенбитела у Немачкој. Реализована је идеја да се ученици повежу помоћу књижевности, представљањем своје омиљене књиге. Активном употребом веб алата, на нови начин ученици су приступили анализи књижевног дела. У овом пројекту ученици су истражили и представили свој град, школу и омиљену књигу. Између двеју школа успостављена је активна сарадња и ученици су додатно мотивисани да читају и негују љубав према књижевности.

У пројекту учествовале и Катрин Ландсман, професор енглеског језика у Henriette-Breymann-Gesamtschule и Марија Ристивојевић, професор српског језика.


Predstavljamo pobednike Školskog klimatskog izazova "Grad i klimatske promene": MIALMA "Pokaži smer", učenici petog razreda OŠ „Heroj Ivan Muker Čestitamo! #skolskiklimatskiizazov #kidhub #designathonworks #designthonking #MakerEd #EcoTech Designathon Works WWF Srbija #DaNamKlimaStima