Школски пројекти


ERASMUS+ ПРОЈЕКАТ АRTECOLE

Трочлани тим наше школе у саставу: Слађана Мандић, Матилда Петрић и Маријана Никодијевић боравио је на мобилности у Румунији у оквиру Еrasmus+ пројекта.

Назив активности је "Креативност код деце" и том приликом су представници партнерских школа представили радове својих ђака на ову тему и учествовали у часовима ученика из Румуније.

Домаћини су нам приредили срдачан дочек и учинили наш боравак пријатним и успешним.

Следећи сусрет је у Смедеревској Паланци почетком маја и надамо се да ћемо успети да нашу школу и град прикажемо у најбољем светлу.

У нашој школи, у оквиру Erasmus+ пројекта, одржана је новогодишња радионица. Ученици су израђивали новогодишње честитке за своје вршњаке из партнерских школа у Турској, Италији и Румунији. Придружили су им се и ученици одељења са сметњама у развоју, који су са радошћу учествовали у свим активностима. Радионицу су реализовале: Маријана Никодијевић, Елизабета Милошевић и Слађана Мандић. Наши ученици су овом приликом и видео поруком пожелели срећан Божић и Нову годину другарима из Италије, Румуније и Турске.


У оквиру Еразмус+ пројекта "ARTECOLE"- Уметност у школи, пројектни тим ОШ "Херој Иван Мукер" у саставу: Драгана Ристић-директор школе, Слађана Мандић-педагог и координатор, Елизабета Милошевић наставник биологије и Маријана Никодијевић- наставник енглеског језика, учествовао је у реализацији мобилности у партнерској школи "Giuseppe Pagoto" у граду Ериче, на Сицилији.

Том приликом представљене су припремљене пројектне активности у оквиру партнерских школа, радило се на планирању будућих и упознавали смо се са начином рада и културолошким обележјима италијанске школе кроз посете часовима, размену искустава са колегама и ученицимa.

Као најупечатљивији моменат нашег боравка издвајамо извођење српске химне од стране школског оркестра чиме су нам домаћини исказали велику част и поштовање.

Презентација ученичких радова на тему,,кад статуе проговоре"

ARTECOLE-SCULPTURES.pptx
Prezentacija IT rev1.mp4

Ицилс 2022

Данас је у нашој школи започето пробно тестирање у оквиру припрема за  Међународно испитивање рачунарске и информационе писмености ICILS 2023.

Два одељења осмог разреда су одабрана за учешће у испитивању. Ученици ће радити два теста: тест рачунарске и информационе писмености и тест алгоритамског начина размишљања. Такође ће попуњавати и упитник о себи и својим навикама при коришћењу дигиталне технологије у школи и ван ње.

Подсећамо Вас да ICILS представља веома важан образовно-истраживачки пројекат који спроводи Међународна асоцијација за евалуацију образовних постигнућа (IEA), чији је циљ истраживање начина на које ученици користе дигиталне уређаје за истраживање, креирање садржаја и комуникацију код куће, у школи и у заједници. ICILS испитује ученичке способности прикупљања информација и креирања дигиталних садржаја, критичког размишљања и знања о адекватном коришћењу информација добијених путем дигиталних уређаја. Испитивање ће такође прикупити и анализирати податке везане за навике ученика (које су у вези са коришћењем дигиталних технологија) и начине на који се рачунарска и информациона писменост ученика развија у школи и ван ње. Како би се постигао дефинисани циљ, испитивање ће пратити извештај о ученичким постигнућима на тесту концептуалног разумевања и компетенција повезаних са дигиталном писменошћу.


У оквиру пројекта Erasmus+ "ARTECOLE"  трочлани тим из ОШ "Херој Иван Мукер" у саставу: Слађана Мандић, Елизабета Милошевић и Маријана Никодијевић  посетио је партнерску школу у Турској, ради реализације прве мобилности - "Иза боја". Учествовале су четири партнерске школе: из Италије, Румуније, Турске и Србије. Испуњене су све активности планиране пројектом, током којих су размењивана искуства, идеје и заједнички се радило на планирању будућих активности у оквиру партнерских школа. Домаћини су се трудили да нам приближе културу, обичаје, покажу знаменитости свог града и државе, што је допринело испуњењу циља самог пројекта. 

Гостовање на ТВ "Јасеница" поводом учешћа у пројекту Еразмус +

16. април 2022.

Јуче су наше колеге са гостима из Турске и Румуније у оквиру пројекта Еразмус+ посетиле Школу за децу са тешкоћама у развоју из Крагујевца. Овом приликом им се захваљујемо на изузетном гостопримству.Потрудули смо се да нашим драгим гостима покажемо  наше природне лепоте и гостопримство 


13. април 2022.

ПОСЕТА КОЛЕГА ИЗ ТУРСКЕ И РУМУНИЈЕ У ОКВИРУ ЕРАЗМУС + ПРОЈЕКТА

Ове недеље наша школа има част да, у оквиру Еразмус+ пројекта " Уметност у школи" први пут угости колеге из партнерских школа из Турске и Румуније. Наша школа је уједно одабрана да буде координатор овог пројекта.

Представници Тима за пројекте дочекали су наше госте, одржане су уводне презентације у просторијама школе, а затим су остатак времена искористили како би госте упознали са знаменитостима нашег града.

10. март 2022.

У оквиру обуке „Иницијатива за смањивање неједнакости у образовању“, која је под покровитељством Европске уније, тим наше школе је један од пет тимова из целе Србије који је одабран да прати ову тродневну обуку. Чланови нашег тима су: директорка школе Драгана Ристић, педагог Слађана Мандић, дефектолог Катарина Радојевић, професорка биологије Елизабета Милошевић и Александра Нешовић, радник Центра за социјани рад.

Са радошћу објављујемо лепу вест свим колегама, ученицима и родитељима да,

након што је фондација Темпус завршила процену одабира Еразмус + пројеката пријављених у оквиру мајског конкурсног рока 2021. године, обавештени смо да је наш пројекат под називом "Уметност у школи" одабран за финансирање.

Овај пројекат има за циљ да се помогне ученицима са сметњама у учењу и друштвеном кохезијом путем уметности и употребом иновативних наставних техника.

Наша школа је координатор пројекта, а школе партнери су из следећих земаља: Италије, Турске и Румуније. Сарадњу са колегама из поменутих школа преко Е- твининг платформе започела je Слађана Мандић, педагог школе. Реализација је планирана за наредне две године. Кроз овај пројекат је планирано и представљање наше oпштине Смедеревска Паланка, њених културних добара, туристичких потенцијала.

Кабинет радозналости

Комплетно опремљен кабинет за биологију омогућиће ученицима наше школе савремену наставу, истраживачке и практичне радове и функционално знање. Савремена средства и мотивисани наставници допринеће лакшем изучавању биологије, али и других предмета. Нашу идеју је препознала и друштвено одговорна компанија ДИС, која нам је помогла да ова учионица добије нови изглед и праву намену. Овим путем им се захваљујемо.


                     У ОШ „Херој Иван Мукер" посебно место заузима брига за очување животне средине, па самим тим и доста активности су усмерене у том правцу.

Након спроведених активности у оквиру Етвининг пројекта „I DESIGN WITH WASTES", а у сарадњи три земље: Србије, Турске и Румуније пројекат је награђен ОЗНАКОМ КВАЛИТЕТА. Награђени су следећеи ученици:Петар Тодоровић, Урош Башчаревић, Ива Пешић, Дуња Петровић, Петар Перовић, Вељко Трајковић, Димитрије Влајић, Марија Паунић, Алекса Тасић, Петар Спасић, Лара Рајичић, Андреј Пантић и педагог школе Слађана Мандић.

Циљ пројекта је био развијање свести о важности рециклаже и заштите животне средине. У свету се милиони материјала попут пластике, гуме, папира, батерија итд. бацају као отпад и тиме наносе несагледиве негативне последице на нашу планету Земљу.


РАДИОНИЦА „ЗНАМ, ЗАТО РАЗУМЕМ“ У ОШ „ХЕРОЈ ИВАН МУКЕР“

Последња радионица у оквиру пројекта „Растимо заједно“, коју реализује наша школа у сарадњи са Екуменском хуманитарном организацијом, имала је за циљ да полазницима приближи употребу ИКТ у настави. Наставница Елизабета Милошевић и педагог Слађана Мандић представиле су ученицима основна правила која се морају испоштовати како би били безбедни они и њихови рачунари приликом коришћења, а онда су практично и детаљније упознати са веб алатима и платформама које се могу користити у настави: Вибер, Гугл учионица, Гугл Мит. На крају су учесници са најбољим успехом у овој школској години и награђени. Добили су по таблет рачунар како би их стимулисали да још успешније наставе у следећој години. Било нам је задовољство!


„Знам, зато разумем"

У Основној школи „Херој Иван Мукер“ одржане су радионице које представљају наставак реализације пројекта „Растимо заједно“ у сарадњи са Екуменском хуманитарном организацијом. Овога пута родитељи су упознати са циљевима пројекта и законским регулативама обавезног основног образовања, обавезама и одговорности родитеља и самих ученика, описана је улога одељењског старешине, као и наводи који објашњавају шта су афирмативне мере и како их могу користити. Разговарало се о свему, што је од значаја за превазилажење евентуалних препрека у образовању и школском окружењу.

Пројекат "Растимо заједно"

У сарадњи са Екуменском хуманитарном организацијом наша школа је кренула са реализацијом пројекта “Растимо заједно“.Одржане су прве радионице са ученицима првог, другог,трећег и четвртог разреда.

Циљ радионице је био не само представљање различитог културног наслеђа и обичаја већ прихватање и разумевање различитости, поштовање других, њихових потреба и осећања, слушање другога, развијање самосвести и самопоуздања ученика.

Циљ је остварен кроз усвајање знања везано за обичаје који се примењују и поштују у породици сваког ученика приликом прославе крсне славе или бајрама.

Деца су била веома заинтересована и активна све време како у демонстрацији својих обичаја тако и у разговору о овој теми.

Радионичар: Слађана Мандић,педагог

Координатор пројекта:Елизабета Милошевић,наставник биологије


Ученици из Баничине и Волфенбитела у Немачкој реализовали eTwinning пројекат „Књига нас повезује“

У овом пројекту учествовали су ученици 6. и 7. разреда ОШ „Херој Иван Мукер“ из Баничине и ученици 8ц разреда из Волфенбитела у Немачкој. Реализована је идеја да се ученици повежу помоћу књижевности, представљањем своје омиљене књиге. Активном употребом веб алата, на нови начин ученици су приступили анализи књижевног дела. У овом пројекту ученици су истражили и представили свој град, школу и омиљену књигу. Између двеју школа успостављена је активна сарадња и ученици су додатно мотивисани да читају и негују љубав према књижевности.

У пројекту учествовале и Катрин Ландсман, професор енглеског језика у Henriette-Breymann-Gesamtschule и Марија Ристивојевић, професор српског језика.

Predstavljamo pobednike Školskog klimatskog izazova "Grad i klimatske promene": MIALMA "Pokaži smer", učenici petog razreda OŠ „Heroj Ivan Muker Čestitamo! #skolskiklimatskiizazov #kidhub #designathonworks #designthonking #MakerEd #EcoTech Designathon Works WWF Srbija #DaNamKlimaStima